Tele2: Därför har 5g inte kommit längre i Sverige

Mobilnät Det stora skälet till att 5g-utbyggnaden inte har tagit sig längre är operatörernas väntan på spektrumauktionen.
"Men när den är genomförd kan vi förhoppningsvis börja rulla ut 5g på allvar, i stor skala", säger Tele2:s nätchef Thomas Helbo.

Tele2: Därför har 5g inte kommit längre i Sverige

Enligt Tele2 har pandemin demonstrerat att Sveriges uppkoppling får samhället att fortsätta fungera även efter att risken för smittspridning har låst oss ute från de fysiska kontoren. Detta understryker hur viktigt 5g kommer att vara – men hur ser då operatörens 5g-utrullning ut just nu? Telekom idag frågade Thomas Helbo, EVP Technology/nätchef på Tele2.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Var står ni i utbyggnaden?

– Tele2 har lanserat Sveriges första och hittills enda 5g-nät med riktiga 5G-hastigheter. Alla Tele2-kunder i Stockholm och delar av Göteborg och Malmö som har ett Obegränsat-abonnemang och en 5g-redo telefon har nu tillgång till 5g utan extra kostnad.

Vad är nästa delmål nu?

– Vi kommer fortsätta vår 5G-utrullning i ett stort antal städer framöver. Exakt när och var återkommer vi till under hösten.

Hur många kunder har ni fått in sedan ni slog på 5g-nätet?

– Alla Tele2-kunder med ett Obegränsat-abonnemang och en 5g-redo telefon har tillgång till vårt 5G-nät. Det är långt ifrån alla kunder, men antalet växer stadigt.

I höst är det nätauktion, hur viktig är den för er 5g-satsning?

– Den är självklart jätteviktig för oss – alla som vill rulla ut ett rikstäckande 5g-nät behöver frekvenser. Auktionen är höstens viktigaste 5g-händelse.

Vilka är de stora hindren /vad bromsar utbyggnaden?

– Den enskilt största orsaken till att 5g-utbyggnaden i Sverige inte har kommit längre är att vi och alla andra operatörer har väntat på spektrumauktionen, som i sin tur har inväntat ny säkerhetsreglering. När auktionen är genomförd kan vi förhoppningsvis börja rulla ut 5g på allvar, i stor skala.

Hur har Covid-19 påverkat ert 5g-arbete?

– På Tele2 ställde vi om verksamheten till distansarbete över en natt, utan större problem. Vissa saker har tagit längre tid än vanligt men hittills har det inte inneburit någon avgörande skillnad. Pandemin kräver att vi kommunicerar mer och bättre, både internt hos oss och med våra leverantörer.

Hur har pandemin påverkat er 5g-strategi?

– För oss på Tele2 innebär uppkoppling obegränsade möjligheter. Pandemin har visat hur uppkoppling gör det möjligt för samhället att fungera även när vi inte får träffa varandra fysiskt – ett bevis på hur viktigt 5g kommer att vara. Vårt nuvarande nät har hanterat den ökade användningen bra, men vi kommer behöva 5g för att fortsätta utveckla och driva både samhälle och industri framåt. Om något har alltså Covid-19 gjort oss än mer beslutna att rulla ut 5g. Men vi måste fortfarande förhålla våra planer till externa faktorer som spektrumauktionen och kundernas efterfrågan.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.