Axfood och Tele2 har samarbetat länge. När matkedjan Axfood nu uppdaterar samtliga sina logitstikanläggningar så finns det ett tydligt fokus – de ska bli effektivare, mer automatiserade och mer hållbara.
Tele2 kopplar upp Axfoods nya jättelager med wifi
Nätverk Tele2 säljer nätverk som tjänst till Axfoods lager. Nu är det dags för ett av Europas modernaste logistikcenters att få ett trådlöst nätverk som ska styra bland annat handscanners, truckdatorer, kameror, larm och solcellsanläggning.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
- Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
- Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
- Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Sofia Ahlmark Hyvärinen, försäljningsdirektör på Tele2 Företag, berättar för Telekom idag att anläggningen i Bålsta är den fjärde i moderniseringsresan som Tele2 uppdaterar eller bygger ett trådlöst nätverk i för Axfood.
– Axfood bedriver en förändringsresa kopplat till deras lager och logistikhantering. I det här projektet har vi rullat ut flera lager redan, där Bålsta som vi inleder nu är det största av dem. För det är ju Sveriges största lager som är byggt, säger hon och fortsätter:
– Tjänsten som vi levererar, det är vår traditionella Networks as a service, det vill säga nätverk med lan, wlan och olika typer av övervakningssystem. Planen är att vi fortsätter med fler lager allt eftersom.
Axfoods blivande lager i Bålsta är enormt, ytan motsvarar drygt 14 fotbollsplaner med en takhöjd på 30 meter. Bygger pågår nu och planen är att det ska vara en extremt modern anläggning med mycket automation och egen elproduktion genom solceller på taket.
Vilken teknik för nätverket har ni valt tillsammans med Axfood?
– Det blir samma lösning i alla lager eftersom de har ett behov av att modernisera med ganska mycket äldre utrustning i de lager som inte är nybyggda. För Axfood är hållbarheten viktig och i vår tjänst ingår att vi säkerställer att exempelvis äldre hårdvara tas om hand på ett hållbart sätt.
Sofia Ahlmark Hyvärinen fortsätter:
– Nätverket i lagerlokalen bygger på wifi som ska styra olika delar av hanteringen i lagret och solcellsparken. Sen ingår det också övervakningstjänster i en portal i tjänsten som Axfood kommer att använda.
Hur gick tankarna kring att använda wifi i nätverket och inte till exempel mobilnäts-teknik?
– Med vare kund har man en dialog och undersöker vad som uppfyller behoven bäst. I många av de befintliga lagren har man redan utrustning och tillsammans gjorde bedömningen att det var det som uppfyllde deras behov bäst.
Sofia Ahlmark Hyvärinen berättar att de har klontinuerliga dialoger även kring andra typer av tekniker. Och att Tele2 har en kund som valt att bara använda ett privat 5g-nät i sin nybyggda fabrik eller en annan stor industrikund som valt att blanda wifi och 5g.
– Nu ska inte jag föregå någonting, men självklart är även Axfood nyfikna på 5g-området och både vi och de har visioner. Vi levererar ju både de här teknikerna, beroende på vad kunden vill ha, säger hon.
För Tele2 är installationen i Bålsta nu inne i fas två, och klar med allt nu beställt beräknar man vara under våren. Men Sofia Ahlmark Hyvärinen räknar med att det här kommer att vara ett work-in-progress-projekt ett tag framöver.
– Vi ser det här som ett långsiktigt partnerskap och samarbete där vi tillsammans hjälper Axfood att modernisera sin verksamhet. Sen har ju de andra partners också som de jobbar tillsammans med för att säkerställa att de har den modernaste tekniken på sin sida som ska prata med vår kommunikationslösning.
Vad tror du om framtiden för lagerlokaler. Är det fler som kommer att gå i den här riktningen och koppla upp på det här sättet?
– Absolut. För det vi ser är att just lager och distribution är områden där det finns stor potential att modernisera. Axfood är inte ensam om att driva den här resan utan dels har vi fler dialoger, och dels vet jag att våra andra vänner i branschen också har dialoger med den här typen av verksamhet.
Ett exempel skulle kunna vara att i e-handeln gå från att det är individer som plockar beställningarna i påsar, som man sedan får hämta någonstans som konsument, till en helt automatiserad kedja.
– Givet hur övrig teknik utvecklas i samhället så kan man med maskiner, robotar, it-system, drönare och så vidare snart genomföra det här. Med 5g-nätets utbyggnad och mognad som möjliggör uppkoppling och automatisering så blir det genomförbart, även om man också ska ha respekt för att processerna med lagar och regleringar också tar tid att få på plats.