Tele2 lanserar ip-vpn över 4g

4g är moget att inta en bärande roll i företagens nät, menar Tele2. De lanserar ett mobilt ip-vpn som ska kunna nyttjas på samma sätt som en fast anslutning till det lilla kontoret.

Arkitekturen som sådan är inte ny, mobilt vpn har funnits ganska länge. Det nya är att Tele2 nu använder 4g-nätet för att skapa dedikerade förbindelser. Tjänsten gör det möjligt för företag med geografiskt spridda kontor att koppla ihop sina lokala datanätverk utan att ha fasta linor till varje lokalisering.

En 4g-router placeras på lokalkontoret och ansluts till lan:et där. Den kommunicerar med närmaste 4g-basstation och trafiken styrs därifrån in i Tele2s fiberbaserade mpls-nät. Den säkra ip-vpn-förbindelsen skapas med en företagsspecifik så kallad apn-konfigurering i 4g-routern.

Tele2 anger ingen garanti för hastigheten på uppkopplingen, men de menar att 4g inte har längre fördröjning än 40 – 50 millisekunder, vilket är i nivå med många fasta anslutningar. Det är i alla fall ingen risk att kunderna slår i taket med datavolymen för där finns ingen begränsning.

– Mobilt ip-vpn över 4g-nätet är ett perfekt sätt för företag att få tillgång till alla fördelar med vpn-uppkopplingar utan att ge avkall på mobiliteten. Vi är stolta att som första svenska operatör kunna erbjuda våra företagskunder den här lösningen, säger Patrick Höijer, ansvarig för små och mellanstora företag på Tele2.

Priset på tjänsten är satt till 995 kronor per månad om man binder sig i 36 månader. Vid 24 månaders bindningstid är månadsavgiften den samma men en installationsavgift på 3 000 kronor tillkommer.

Fakta

Mobilt ip-vpn 4g

Tele2s tjänst kan ersätta fasta företagsnätförbindelser.

En router med inbyggt 4g-modem ingår. Det gör också sim-kort med ett företagsspecifikt apn konfigurerat.

Paketetet inkluderar extern antenn och tillgång till service, underhåll och support.

Månadskostnaden är 995 kronor.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!