Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Tele2 och Telenor inne i nya 2g-nätet

I helgen flyttade Tele2 och Telenor helt in i det gemensamma och toppmoderna 2g-nätet. Det innebär att båda operatörerna kan erbjuda kunderna bättre täckning, talkvalitet och datatjänster över edge.

Tele2 och Telenor inne i nya 2g-nätet

Det var natten mellan den 18 och 19 maj som Tele2s och Telenors nätbolag Net4mobility slutförde sammanslagningen av operatörernas uppfräschade 2g-nät. Det är ett arbete som har drivits parallellt med utbyggnaden av det gemensamma 4g-nätet.

Alla gamla gsm-basstationer har bytts ut mot modern utrustning. Man har också infört edge-teknik i hela 2g-nätet, vilket gör att datakapaciteten blivit flera gånger bättre än tidigare.

För Telenors dels innebär uppgraderingen och utbyggnaden att de idag har 50 procent fler 2g-basstationer än när satsningen påbörjades. För Tele2 handlar det om en 20-procentig ökning.

Röst och sms

– Jämfört med bara för ett år sedan är skillnaden enorm. Med vårt snabba 4g-nät, välutbyggda 3g-nät och ett starkare 2g-nät får våra kunder markant bättre täckning, bättre samtalskvalitet och en bättre mobilupplevelse, säger Alexandra Drevenlid, cto på Tele2 Sverige och påminner om att det 4g-nät som Net4mobility byggt nådde en befolkningstäckning på 99 procent för en dryg månad sedan.

Telenor trycker på att det nya 2g-nätet ger bättre täckning för röstsamtal och sms på totalt 1 200 platser i Sverige.

– För att möta kundernas behov av både surf- och taltjänster krävs en total satsning på alla delar av nätet. Kapacitet för den ökade datatrafiken får vi genom 3g och 4g medan vårt helt nya 2g-nät förbättrar kvaliteten på röstsamtal och sms, säger Magnus Zetterberg, nätchef på Telenor.

Kommer mer

Enligt Alexandra Drevenlid går nätbyggnaden nu in i en ny fas, där Tele2 kontinuerligt ska förbättra och förstärka mobilnätet över hela Sverige.

– Vi ser redan att kundernas dataförbrukning i 4g-nätet har passerat förbrukningen i 3g-nätet och hur nya beteenden växer fram. Vi kommer med flera nätförbättringar och överraskningar framöver.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter