– Nu bygger vi nästa generations mobilnät och ändrar spelreglerna på den svenska mobilmarknaden. Den tidigare monopolisten har haft vissa fördelar i de gamla näten. När 3g lanserades för några år sedan ändrades styrkeförhållandena mellan operatörerna och med utbyggnaden av 4g, som är särskilt anpassat för mobilt bredband, tar vi täten vad gäller täckning, kvalitet och hastighet, säger Lars-Åke Norling, vd Telenor Sverige.
Det han säger är att Telenor och Tele2 ska överträffa Teliasonera med Sveriges mest omfattande nät för nästa generations mobilkommunikation.
Bättre täckning för tal
Utbyggnaden startar under det här året. Kommersiell lansering av tjänster i de nya näten planeras till slutet av 2010. Det är då som modem med stöd för lte väntas dyka upp. År 2013 räknar operatörerna med att 99 procent av befolkningen ska ha tillgång till riktigt snabbt mobilt bredband.
I samband med 4g-utbyggnaden utökas också antalet gsm-basstationer för traditionell taltrafik med 30–50 procent. Det ger förbättrad inom- och utomhustäckning i hela landet för Tele2s och Telenors mobilkunder, som även delar och moderniserar 2g-näten framöver.
– Vi är stolta över att Sverige blir ett av de första länderna i världen med nästa generations mobilnät som täcker hela befolkningen. För våra kunder innebär det bättre täckning på mobilsamtal i hela landet och ett nät för mobilt internet med hastigheter som är 10-15 gånger snabbare än idag, säger Niclas Palmstierna, vd Tele2 Sverige.
Hävstång för mobilitet
Niclas Palmstierna förklarar att samarbetet med Telenor säkerställer en kostnadseffektiv investering och att Tele2 kan fortsätta att utveckla prisvärda erbjudanden.
Gartners analytiker Katja Ruud konstaterar att övergången från fast till mobil telefoni har gått relativt långsamt i Sverige. Tillgång till nästa generations mobilkommunikation kommer att påskynda användningen av mobila tjänster i hela landet.
– Genom att dela viktiga tillgångar, som frekvenser, kan marknadsaktörer få en hävstångseffekt och positionera sig starkare än om de enbart kunnat utnyttja sina egna tillgångar, säger Katja Ruud.