Tele2-profilen har hittat nytt toppjobb på banken

branschen Efter tio månaders mellanlandning på Infosys går Lars Beck vidare till en svensk storbank.

Tele2-profilen har hittat nytt toppjobb på banken

Lars Beck var under många år it-strateg på Tele2, men gick tidigare i år över till konsultbolaget Infosys för att arbeta med molnstrategier och rådgivning åt några av Europas största telekombolag. Nu står det klart att han efter endast tio månader på Infosys väljer att gå vidare till en tjänst på Swedbank.

Vad ska du göra på Swedbank?

– Jag kommer att arbeta direkt med Swedbanks CTO och CIO och leda strategiska transformationer i Sverige och Baltikum, något jag gjort mycket tidigare då jag hade starka team på båda sidorna av Östersjön i mina divisioner på Tele2. Vi behöver ju också se över hur vi arbetar med partner och leveransmodeller.

Vad får dig att gå till Swedbank just nu?

– Vi har haft kontakt tidigare och nu gäller det att få fart på leveranserna. Och då vill jag ju vara med direkt.

Vad är det viktigaste du tar med dig från tiden på Infosys?

– Jag tar med mig goda kontakter som jag knutit med it-chefer och teknikchefer på Europas största operatörer. Det är alltid bra att kunna utbyta erfarenheter även om branscherna skiljer sig åt lite. Jag har även gjort djupdykningar kring hybrid-moln och hur dess leveransmodeller kan se ut och fungera i praktiken.

Vilken är den viktigaste frågan i bankvärlden just nu?

– Utifrån mitt perspektiv som kund så ser jag två viktiga huvudfrågor: Eftersom det mesta görs av oss själva i appar eller internetbanken så måste det fungera och vara stabilt. Om man inte gjuter bra plintar när man bygger en terrass så börjar den svaja och då vill ingen vara där.

– Nästa steg är att börja erbjuda mervärde till kunderna utöver vad som finns idag. Risken är annars att det blir en jakt på att minska “churn” precis som telekom när en ny Iphone lanseras. Kunderna byter när lånet eller abonnemanget löper ut eller ska förnyas. Vem vet om vi med data kan hjälpa kunderna att analysera sin ekonomi för att bli smartare och kanske få mer över.

Hur känns det att lämna telekombranschen?

– Telekombranschen kommer alltid finnas i bakhuvudet. Det finns mycket som gjorts hos operatörerna i många år som nu andra branscher tittar på och det är något jag tar med mig in till Swedbank.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.