Tele2 ska betala sanktionsavgift på 12 miljoner

molnet Enligt Integritetsskyddsmyndigheten är operatörens användning av Google Analytics inte förenlig med dataskyddsförordningen GDPR.

Tele2 ska betala sanktionsavgift på 12 miljoner

Ett färskt beslut från Integritetsskyddsmyndigheten, IMY, råder företag i Sverige att sluta använda analysverktyget Google Analytics. Anledningen är att man riskerar att bryta mot innehållet i dataskyddsförordningen GDPR eftersom personuppgifter överförs till USA.

IMY har granskat fyra företag som använder sig av Google Analytics, däribland operatören Tele2, som nu tilldöms tolv miljoner kronor i sanktionsavgifter för sin användning av Googles analysverktyg från augusti 2020 fram till maj i år.

Enligt myndigheten behandlar Tele2 Sverige personuppgifter i strid med artikel 44 i dataskyddsförordningen. Av beslutet framkommer också att Tele2 själva har uppgett att man slutat att använda den aktuella versionen av Google Analytics i juni månad.

– De här besluten har bäring inte bara på de här fyra bolagen utan kan ge vägledning även för andra organisationer som använder Google Analytics, säger juristen Sandra Arvidsson som lett granskningarna av bolagen.

Cdon, som också granskats, får betala 300 000 kronor i sanktionsavgift medan Coop och Dagens industri endast får tillsägelser och uppmanas att sluta använda sig av Google Analytics.

– Genom att IMY har beslutat i dessa ärenden samtidigt, tydliggörs vilka krav som ställs på tekniska skyddsåtgärder och övriga åtgärder vid överföring av personuppgifter till tredjeland, i detta fall USA, säger Sandra Arvidsson.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.