Tele2 tvingas betala halv miljard till Telia

Tele2 nekas prövningstillstånd i högsta domstolen. De har därmed förlorat den utdragna samtrafiktvisten med Teliasonera.
Nu måste Tele2 betala Teliasonera runt 500 miljoner kronor, inkluderat dröjsmålsränta.

Uppgifterna kommer från ett pressmeddelande som Teliasonera har skickat ut. Tele2 har inte kommenterat högsta domstolens beslut på motsvarande sätt.

Tvisten går tillbaka ända till 2001 och ett beslut från Post- och telestyrelsen om samtrafikavgifter. Det hanterades först av tingsrätten och därefter hovrätten. I båda fallen blev det bakslag för Tele2. Operatören försökte då få prövningstillstånd i högsta domstolen, vilket avslogs den 4 april i år.

Nu tar Teliasonera HDs beslut som intäkt för att saken är avgjord. De räknar med att få in runt 500 miljoner kronor från Tele2. Summan inkluderar dröjsmålsränta, något som Teliasoneras företrädare är särskilt nöjda med.

– Det känns oerhört bra att vi efter sju år kommit till vägs ände i den här tvisten och att vi äntligen kan få betalt för det vi har levererat till Tele2, säger Björn Lindgren, chefsjurist på Teliasonera Bredbandstjänster.

Redan 2006 begärde Teliasonera att kronofogden skulle säkra det belopp som Tele2 dömdes att betala i Tingsrätten.

Fakta

Kort om samtrafikavgifter

Samtrafik är det begrepp som används när en operatörs kund vill nå en person som finns i en annan operatörs nät. Det fungerar så att den avsändande operatören träffar ett avtal med den mottagande operatören om att denne åtar sig att koppla fram samtalet. Den operatör som tar emot trafik i nätet tar betalt för det – en samtrafikavgift.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.