Tele2:s nätchef: ”Vi bygger ut i galen takt”

5g När Telekom idag för andra året i rad testade svenska 5g nät var förbättringen från ifjol stor. Överlag syntes det att prestandan höjts och att allt fler får tillgång till den nya tekniken.
– Vi utökar varje vecka och i dag har vi påbörjat i 100 kommuner och i ännu fler orter, säger Björn Lindberg på Tele2.

Tele2:s nätchef: ”Vi bygger ut i galen takt”

Det är länge sedan som vi började prata om 5g, men det var bara två år sedan som de första näten tändes. Initialt gick det lite trögt och när Telekom idag testade hur det stod till med 5g-uppkopplingen i Stockholm i fjol var resultatet ganska nedslående. Det var sällan man nådde utlovade hastigheter.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?
Tele2:s nätchef Björn Lindberg har haft bråda dagar med nätutrullningen 2022

Det man kunde säga då vara att operatörerna knappt fått upp ångan och i årets stora test, som ni kan läsa här, syns förbättringarna rejält. På det stora hela är det gott betyg, men det finns vissa mindre smickrande siffror.

– När jag ser resultatet kom vi ju upp i ganska bra hastigheter, så det är positivt. Men sen finns det vissa platser vi är förvånade över att hastigheten är så låg. Det får vi titta på, säger Björn Lindberg, nätchef på Tele2.

Bygger i över 100 kommuner

Björn säger att man arbetat hårt med nätmoderniseringen och utrullningen av 5g. Därför tycker han att det är förväntat att det syns även i externa tester.

– Vi ligger på hastigheten om 500-600 Mbit och ibland över. Men viktigt att notera, det är inte bara i Stockholm vi bygger. Vi har påbörjat utrullningen i 100 kommuner och det ökar för varje vecka, säger han.

Att man går bredare i utrullningen beror dels på att man blivit varm i kläderna samt  att efterfrågan ökat rejält

– Vi breddar ordentligt nu. Utbyggnadsplanen och det drivet som finns – det kommer från att privatpersoner och företag vill ha mer kapacitet. Självklart har vi fokus på de större städerna, men vi når även mindre orter. Jag kan säga att det har aldrig gått så här snabbt med utrullningen av ny teknik som nu. Sen är det kul att vi ser i efterhand att när vi väl etablerat 5g så får kunder en fantastisk upplevelse direkt, säger Björn.

En sak som framkom i årets test är att det fortfarande finns en del brister. För trots utlovad ”mycket god täckning” enligt täckningskartorna – når man inte utlovad hastighet. 

– Ser vi till era tester så var det en av platserna där vi har byggt 5G och där ni vid testtillfället bara blev uppkopplade mot 4G. Vi kommer att titta närmare på vad det kan bero på.  

Nästa steg: förtätning

Att Sverige gått från inget 5g-nät till att nu faktiskt börja få uppkopplingshastigheter på 500-600 Mbit/s är snabbt marscherat. Dock är det ju fortfarande stor skillnad mellan att ha fri sikt till mast och att gå runt hörnet. När kan man förvänta sig att få en mer konsekvent upplevelse?

– Just nu har vi fokuserat på att byta ut mycket av den befintliga hårdvaran på befintliga platser. Nästa steg är att förtäta. Just nu kan det vara väldigt fluktuerande med 5g-hastigheten om man rundar ett hörn, men det kommer ändras. Under 2023 sker det i de större städerna och vi räknar med att ha byggt klart det här steget av nätet till slutet av 2024. 

Björn säger att han är nöjd med takten utrullningen går i, inte minst med tanke på att hela nätmoderniseringen sker under en av de mest turbulenta åren i modern tid.

– Det var ingen som hade kunnat förutspå det här. Vi gick från pandemi till fabriker som inte kunde leverera och sedan krig på det. Det här har varit det stökigaste året vi varit med om. Men det positiva är att vi redan hade tagit höjd i materialleveranserna och därför ser även framtida utrullning ljus ut. 

Och hur kommer då mätningen se ut i Telekom idags test 2023?

– Jag tror att vi höjer mattan helt klart. Det ska vara 500-600 Mbit på de flesta ställen. Vi bygger ut i en galen takt… och ett test i dag kanske inte är aktuellt i morgon. Men det är hela tiden så att kunder får en bättre upplevelse, säger Björn Lindberg. 

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.