Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Telefonirevolution i Norge 2017

[Uppdaterad] Om bara fyra år är det slut med traditionell telefoni i Telenors norska kopparnät.

I Sverige pågår som bekant en utfasning av kopparnätet i framför allt glesbygden. Men i vårt grannland Norge har man gått ett steg längre. Telenor har bestämt sig för att avveckla de traditionella telefonitjänsterna i kopparnätet redan 2017*.

– Vi ska se till att alla kunder innan dess kan erbjudas ett fullgott alternativ, antingen med fast telefoni via mobilnätet eller ip-telefoni via fiber, säger Telenor Norges täckningschef Bjørn Amundsen.

Ledningarna blir kvar

Någon dödsdom för själva kopparinfrastrukturen innebär ändå inte planerna menar Per Aril Meling, informationschef hos Telenor.

– Visst kommer vi att skrota nätet helt i vissa delar av landet där det är väldigt ålderstiget, men samtidigt kommer vi att modernisera det på andra platser. Kopparnätet blir kvar som bärare av adsl-tjänster och därmed blir det också möjligt att leverera fast ip-telefoni via koppar till hushållen, säger han.

Per Aril Meling öppnar också för att det kan komma att ta längre tid än beräknat att genomföra förändringen.

– Det kan ta ända tills 2020 innan vi är klara.

Bättre samtalskvalitet

Fördelen med den bättre samtalskvaliteten i det fasta nätet är inget som kunderna ska behöva sakna. För att kunna erbjuda en bra samtalskvalitet även i mobilen har Telenor bestämt sig för att satsa på hd-ljud i nätet och tekniken är sedan en dryg månad tillgänglig för operatörens 3g-kunder. Mer om det kan du läsa om du klickar på länken här nedanför.

*Rättelse

I den första versionen av den här artikeln framstod det som att det norska kopparnätet helt skulle skrots 2017, men det är alltså bara de traditionella, analoga, telefonitjänsterna som fått sitt avvecklingsdatum.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter