Telefonkiosken försvinner 2015

Telefoni Telefonkioskens dagar är räknade. De 1 200 som finns kvar i Sverige börjar nu plockas ner och den sista försvinner år 2015.

Telefonkiosken försvinner 2015

Den första telefonkiosken i Sverige sattes upp i Stockholm redan på 1890-talet och dess glansdagar var i början av 1980-talet, då fanns det runt 44 000 stycken i Sverige. Sedan kom mobiltelefonin och de stationära, publika lurarna har hamnat alltmer på undantag.

Inte heller uppgraderingen i mitten på 2000-talet, när ett ett antal telefonkiosker i landet byggdes om till så kallade surfkiosker, kunde bryta den nedåtgående trenden.

En undersökning från i år (se faktaruta) visar att bara en procentenhet av svenskarna har ringt från en telefonautomat under det senaste året.

”Dryga kostnader för drift och skadegörelse gjorde det mindre och mindre lönsamt att driva dem. Telia lät dock under lång tid samhällsansvaret väga tyngre än det rent ekonomiska och en del telefonautomater fick stå kvar mycket längre än de rent ekonomiska förutsättningarna egentligen tillät.”, skriver Telia i ett pressmeddelande.

Fakta

ruta

Tomt i automaterna

Har du ringt från en telefonkiosk/telefonautomat i Sverige under det senaste året?

98 procent: Nej, det har jag inte.

1 procent: Ja, 1-5 gånger

0 procent: Ja, 5-10 gånger

0 procent: Ja, mer än 10 gånger.

1 procent: Jag har aldrig någonsin ringt från en telefonautomat

Källa: Telia lät Sifo undersöka svenskarnas vanor när det gäller telefonkiosker och telefonautomater. 1 000 personer tillfrågades mellan 19 och 23 augusti 2013.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter