Telejättar drar kraftigt ner på personal

Siemens och Nortel är senast i raden bland telejättar att kraftigt minska sin personal. Tusentals anställda tvingas lämna sina jobb.

Nu står det helt klart att tyska Siemens planerar att sparka totalt 3 800 personer från sin telekomenhet. 2 000 av de anställda återfinns i Tyskland. I dagsläget sysselsätter Siemens Enterprise Networks cirka 17 500 personer och förutom den personal som får gå kommer ytterligare 3 000 personer omplaceras inom koncernen.

Anledningen till nerdragningen är att telekommarknaden är i en stor förändringsfas. Siemens måste genomgå en förändring från hårdvaru- till mjukvaruleverantör av samma anledning som Ericsson avyttrar sin pbx-verksamhet: Kundernas telekombehov blir allt mer tjänsteberoende och en stor del av marknaden för klassisk utrustning, som pbx:er och kontorstelefoner, försvinner.

Även Nortel drar ner sin personalstyrka med 2 100 personer. Det tunga beskedet lämnar nätverksjätten efter en förlust på 844 miljoner dollar under kvartal fyra 2007. Förlusten beror till stor del på en förändring av den kanadensiska skatten. För helåret minskade vinsten med fyra procent och slutade på cirka 10 miljarder dollar. Ungefär 1 000 personer kommer också att omplaceras till mer vinstdrivande affärsenheter.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.