Datatrafik slukar allt mer energi – AI kan vara lösningen

AI Växande energiförbrukning oroar när datatrafiken på internet fortsätter att öka.

Datatrafik slukar allt mer energi – AI kan vara lösningen

Mängden trafik på internet ökar i rask takt, något som också leder till ökad energiförbrukning och kostnader för operatörerna och deras kunder.

En undersökning som genomförts av branschorganisationen GSMA och Nokia visar att telekombranschen tror att mjukvara baserad på AI, artificiell intelligens, är en nyckelfaktor för att motverka ökade energikostnader.

Ger snabbt resultat

AI-baserad mjukvara som styr energiförbrukningen i nätverk är enkel att installera och ger snabbt resultat i form av lägre energikostnader och minskad miljöpåverkan. Nästan hälften av de tillfrågade företagen räknar med att kunna minska energiåtgången med mellan 10 och 20 procent under de kommande två åren med hjälp av AI-mjukvara.

Resultatet av undersökningen presenteras samtidigt som FN har samlat ledarna för flera av världens länder på klimatkonferensen COP26 i Glasgow.

Ses som kritiska frågor

En majoritet av de sammanlagt 103 operatörer som ingår i undersökningen ser ökade kostnader för energiförbrukningen som kritiska frågor för deras verksamhet och kundrelationer.

Nokia och GSMA konstaterar också att de fyra branscher som står för 80 procent av de globala koldioxidutsläppen kan använda sig av mobila tekniklösningar för att kraftigt minska utsläppen under den kommande tioårsperioden.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.