Telekombranschen hårt drabbad när ddos-attackerna ökar

säkerhet Överbelastningsattackerna ökade med 16 procent globalt sett under 2023 – och telekombranschen är en prioriterad måltavla för angriparna.

Telekombranschen hårt drabbad när ddos-attackerna ökar

Enligt en ny rapport från telekomföretaget Zayo ökade antalet ddos-attacker globalt sett med 16 procent under 2023. Särskilt utsatt var telekombranschen eftersom angriparna har för avsikt att orsaka störningar i kritisk infrastruktur för kommunikation.

Överbelastningsattacker, även kallade ddos-attacker, är en metod för att genomföra cyberangrepp via internet där offrets servrar bombarderas med förfrågningar så att de överbelastas. Även om det oftast inte leder till bestående skador, så kan det innebära stora förluster när det gäller intäkter och förtroende hos kunder.

Enligt Zayo kan en attack som varar i 20 minuter leda till kostnader på omkring 150 000 dollar eller mer.

Fierce Telecom rapporterar att säkerhetsexperter varnat telekomföretagen för denna utveckling och efterlyst nya strategier för att möta de framväxande säkerhetshoten. Under den första halvan utsattes telekomföretagen i Zayo-rapporten för omkring 37 000 attacker, vilket är hälften av det totala antalet.

Den största attacken drabbade just ett telekomföretag och genomfördes i slutet av året. Som mest nådde ddos-attacken en styrka på 903 Gbps.

Multivektorattacker allt vanligare

Enligt Zayo var ökningen av ddos-attacker särskilt påtaglig under första halvan av 2023. En pro-rysk hackergrupp bildades i mars, samtidigt som multivektorattacker blev allt vanligare.

Rapporten visar att de allra flesta attacker är kortvariga och pågår under kortare tid än tio minuter. Men en illavarslande trend är att ddos-attackerna blir allt mer långvariga och den genomsnittliga attacken under 2023 varade i 68 minuter.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.