Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Så var Telekom idag Live Connect18

Telekom idag Live De bästa digitala arbetsplatserna, UC -utveckling och praktiska exempel på bra samarbete.
Nu har Telekom idags konferens Connect 18 dragit igång.

Så var Telekom idag Live Connect18

Fullsatt med laddade förväntningar. Chefredaktör Kalle Anrell har precis dragit igång höstens Telekom idag Live-konferens Connect 18.

Första talare ut var Niklas Olsson Hellström från Uclarity.

Han pratade om trender inom digitalisering och den digitala arbetsplatsen och berättade att många är på gång – men få får ut efterlängtad effekt.
– Man kan inte införa ny teknik bara för sakens skull. Det måste fortfarande handla om att ni som bolog får effekt. Men den digitala arbetsplatsen är jättesvår att få in i verksamheten, sa Niklas Olsson Hellström.

De rekommendationer Uclarity-chefen hade va:
1. Förstå ert verksamhetsbevov.
2. Inse att det sällan finns enkla lösningar på svåra utmaningar.
3. Förändring är svårt, en digital förändring är än svårare.
4. Sätt människan i fokus. Det är otroligt viktigt att få människorna att använda tekniken, annars är det ingen vits att köpa in den – så se till att ha rätt verktyg för rätt ändamål och rätt människa.

Oskar Wenell från Tele2 var nästa talare och han pratade om hur de som företag har gjort en kulturresa. Och hur digitaliseringen utvecklat organisationen.

Google och Microsoft

Därefter blev det en Q&A-session med Googles Eva Fors och Microsofts Henrik Byström. Chefredaktör Kalle frågade dem om vilka trender de såg, hur man ska säkra framtidens talanger samt vilken teknik de ansåg förändrat vardagen mest.

– Ai och ledarskap är hett. Kampen om talang är enorm och en jätteutmaning i alla branscher. Därför måste vi ha ett arbetssätt som möter detta, säger Henrik Byström.

– Vi ser att arbetsplats är förlegat. Arbete är något man ska utföra. Vi ser att att det är en talangkamp ute på arbetsmarknaden och här måste man som företag se vad man kan erbjuda, säger Eva Fors

Kalle Anrell: Vad har ni gjort som är lyckat på era arbetsplatser?

– Vi har gjort en hel del. Arbete är inte en plats utan något man gör. Det måste vara relevant. Sen måste man ju ha attraktiva kontor dit folk vill komma. Skapa saker som ger mervärde. Vi har även självledarskap som en stor del, säger Eva Fors.

– Vi började vår resa för länge sedan. De flesta amerikanska bolag har tydliga numerära mål. Men vi har även jobbat mycket med hur individen ska göra skillnad och frihet under ansvar, säger Henrik Byström.

Kalle Anrell: Frihet under ansvar, men hur gör ni för att det ska fungera?

– Vi ser att det finns en stor rädsla för att släppa kontrollen. Men man måste göra det och se till att möjliggöra för att kunna ta tillvara på kraften i organisationen. Engagemang hos medarebetaren är en grund för att lyckas som företag, säger Eva Fors.

Kalle Anrell: Så hur gör man för att lyckas?

– Vi tycker att man inte ska nöja sig med ett medarbetaresamtal en gång om året, utan se till att ha täta kontakter kontinuerligt, säger Henrik Byström.

Google: ”Självledarskap otroligt viktigt”

Därefter tog Eva över scenen själv och berättade om hur Googles demokratiserade organisation fungerar och hur man jobbar för att få ut det mesta av sina medarbetare. 

Några av punkterna hon tryckte på var hur viktigt det är att man till en början letar efter rätt egenskaper hos sina anställda. I en geografiskt spridd organisation är kommunikationsförmåga, ”självledarskap”, proaktivetet och ansvarstagande det viktigaste.

– Just i rekryteringsfasen går många vilse. Vill man ha världens bästa lag måste man dels se till att skapa de rätta förutsättningarna. Men man måste även vara datadrivna för att se att man får in rätt ansökningar.

– Sen handlar det om att få upp engagemanget och visa vinsterna som medarbetarnas input kan ge. Team som känner sig trygga presterar bättre, och de som är otrygga underprestera. Man kan helt enkelt inte hota sig till långsiktiga goda resultat.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter