Telekom idags stora test: Så bra är 5g-näten 2022

5g Bra mycket bättre, men långt från utlovat. Det är resultatet av Telekom idags årliga testa av operatörernas 5g-nät i Stockholm

Telekom idags stora test: Så bra är 5g-näten 2022

Sommaren 2020 duggade nät-nyheterna kring 5g tätt ett tag. Det var brösttoner kring ”vem som var första” när den nya generationens radioteknik rullades ut för allmänheten. Därefter har samtliga av de stora operatörerna jobbat på i respektive nätförnyelse.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Parallellt med detta har även allt fler 5g-enheter lanserats och numera är det snudd på standard att ha 5g om man köper en ny mobil.

I fjol genomförde Telekom idag ett stort test på de respektive näten, vi ville stresstesta operatörernas påstående om täckning… och resultatet var ganska nedslående. Trots täckningskartornas löften om ”mycket god täckning” på 5g – var verkligheten en annan.

Nu ett år senare beväpnar vi oss återigen med ett batteri av 5g-enheter för att dra ut på pilgrimsfärd för de höga näthastigheterna. 

Så hur gick det i år.

Globen

Först på listan i år stod Globen och tittar vi på täckningskartorna ska samtliga fyra erbjuda mycket god 5g. Det här är bättre än i fjol då enbart Tre utlovade detta. Precis som i fjol sker mätningen utanför den sistnämndas huvudkvarter.

Men trots att det här är djupaste Tre-land – är det inte operatören som får bäst resultat. Nej, de får se sig slagna av Telia som uppvisar en genomsnittsnedladdning på mätningarna om 536 Mbit/s. 

Sämst resultat fick Telenor med 345.

SÖS

Näst på färden stod Södersjukhuset på Södermalm. Här har Tele2/Telenor ett hål i sin 5g-karta, men de båda andra nätskryter med ””mycket god täckning”. När vi dock sätter upp för mätning står det enkom 4g i samtliga enheter.

Så hur gick det? Jo, Tre, Telenor och Tele2 levererade nedhastigheter på mellan 49 och 64 Mbit/s – men Telia snittade på 315 Mbit/s.

Hornstull

Är det så att Södermalmsbor enkom ska satsa på en operatör? För att dubbelkolla öns täckning tog testteamet ytterligare ett stopp. Denna gång vid Hornstull. 

Och tur var väl det. Har uppvisar samtliga operatörer bra tryck i lådan och bäst föll det ut för Tre som förvisso toppade 925 Mbit/s, men snittade på 685 Mbit/s. Sämsta resultatet fick Telenor som dock ändå hade ett genomsnitt på 436 Mbit/s

Kungsholmen

Efter ”knivsöder” styrdes kosan över till Kungsholmen och St:Eriksområdet. Här fanns i fjol en fläck som alla operatörer täckte. I år är det bättre, men holmen är fortfarande bara fläckvis täckt av Tele2/Telenors samägda nät.

Dock verkar det inte dra ned hastigheten allt för mycket. Tele2 klockar in ett snitt på 821 Mbit/s… dessvärre räcker inte det för att ta kronan här. Nej, återigen är det Tre som visar bäst form med ett snitt på 838 Mbit/s. Telenor som då nätdelar med Tele2 kom på tredjeplats med 613 och sist släntrade Telia in på 456 Mbit/s.

Stureplan

Vi pekar nosen mot mer centrala delar av staden och parkerar vid ”svampen”. Stureplan myllrar av folk, men har de 5g-täckning där de rusar förbi? Chefredaktör Kalle sneglar på sitt batteri med enheter och kan konstatera att det är väldigt stora skillnader.

Telia och Tre säger att de har mycket god täckning – vilket de har. Det är kanske inga rekordsiffror, men stabila 5g-hastigheter leveras där Tre är den snabbare av de två.

Nät-syskonen Tele2/Telenor har fläckvis mycket bra täckning här… men även om vi tycker att vi står på en ”pixel” där de har – är det inget som syns i mätningarna. 4g och mellan 55 och 107 Mbit/s får vi till

KTH

Vidare går färden och lite längre bort på Östermalm sker nästa mätning. Kungliga Tekniska högskolan var ju där det första 5g-nätet kom på plats, hur ser det ut här? Grundpremisserna påminner om de vid Stureplan. Telia och Tre har den mörklila färgen av ”mycket god täckning” här medan de andra har hål här och var runt campus. Återigen försöker vi placera oss så att alla ska vara med på 5g-tåget… men det går sådär. Täckningskartorna är inte tillförlitliga och det blir 4g för Net4Mobility.

Återigen är det Tre som trumfar Telia i 5g-matchen där den förra visade upp 791 Mbit/s i snitt mot Telias 487 Mbit. De båda andra snittade 69 (Tele2) respektive 37 Telenor). 

Solna

Efter sex mätningar lämnar vi nu Stockholm Stad och beger oss till norr ut. I Solna ligger Telenors högborg, kan det vara så att de här kan ta mästarpoäng? 

Vi påbörjar mätningarna och det första som slår testteamet är att Telia tryter. Här klockas ett osedvanligt dålig resultat för operatören som enkom kommer upp i 126 Mbit trots idoga försök.

Tre är återigen bäst med 659- följt av Tele2 och Telenor på 628 respektive 585 Mbit/s.

Kista

Ytterligare norrut kommer dock revanschen. I Kista kan den norskägda operatören äntligen få stiga högst upp på hastighetspallen då man konstant visade upp goda prestanda. Efter alla mätningar visade det sig att man snittade 680 Mbit/s. Även Tele2 var bra här följt av Telia. Tre å sin sida hamnade på efterkälken även om de ska ha mycket god täckning här. 

Farsta

Vi byter Norrland mot söderort och när vi slår upp täckningskartorna är det här ett område där tre av fyra ska kunna leverera gott – den som inte ger sådant löfte är Tre.

Hur föll det ut? Jo, Tele2 ger oss ett riktigt lågvattenmärke i form av 8,34 Mbit/s ned och Telenor är knappt bättre med 19,7. Vår signalspaning mot Telias 5g-nät går även det bet dock snittas nedhastigheten på 214 vilket måste anses gott för 4g.

Tre som inte ens lovade något – ger oss 185 Mbit/s i mätningarna vilket inte heller är illa

Sickla 

Sista anhalt på årets test är köpområdet Sickla i Nacka. Här rullar runt 15 miljoner besökare årligen in… får de surfa på 5g? Svaret är ja om du frågar Telia, Tele2 och Telenor. Nja, enligt Tre. Den senare erkänner sig endast skyldig till bastäckning – de övriga påstår mycket god.

På det uppskottade snöberget mitt på parkeringen skuttar chefredaktör Kalle upp.

Här är det Tele2 som levererar bäst med mätningar över 800, men ett snitt på 782 Mbit/s. Efter kommer Telenor med 696 följt av Telia på 330. De senare fick sitt 5g-löfte spräckt då vi enkom kunde koppla oss mot 4g-nätet. Tre släntrar in på goda 275.

Summerat

I flera år har operatörerna sagt att de bygger 5g-nät samt att de genomför en stor nätmodernisering. Och det märks. Dels får vi bättre hastigheter på 5g, men generellt så märks det att även 4g hastigheterna är mycket högre. 

Dock är det fortfarande så att det är mycket som påverkar hastigheterna i nätet.

Toppnoteringen i årets mätning stod Tre för som på både Södermalm och Kungsholmen kom över 900 Mbit/s. De som pendlade mest i hastighet beroende på plats var de både nätdelarna Tele2/Telenor och stabilast var Telia. Den senare hade inga riktiga bottennapp – men visade å andra sidan inte alls lika höga toppnoteringar som de övriga.

Så gick mätningarna till: 

Operatörernas nät har mätts via Bredbandskollen. Vid varje mätpunkt har respektive nät mätts fyra gånger varvid ett medelvärde har tagits. Totalt sett genomfördes det 160 mätningar.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.