Telekombolag tvingas byta börsnotering

En stor andel tillväxtföretag tvingas byta börs efter Finansinspektionens beslut att stänga ner Nordic Growth Market. Ett antal telekombolag finns bland de berörda.

Finansinspektionen återkallar NGM:s tillstånd att driva börsverksamhet. Återkallelsen gäller med omedelbar verkan. Under en avvecklingsperiod på sex månader kan handeln fortsätta i samtliga finansiella instrument och bolagen på NGN Equity är att betrakta som börsnoterade bolag tills de funnit en alternativ lösning.

NGM har på flera sätt försvårat FI:s tillsyn av verksamheten. Såväl storägare, styrelseledamöter och vd har varit involverade i detta. Bolaget har dessutom inte förmått att upprätthålla en fungerande och oberoende marknadsövervakning och har särbehandlat sitt eget moderbolag, vilket är skadligt för förtroendet för värdepappersmarknaden. NGM har genom sitt agerande förbrukat sitt förtroende hos FI att driva börs.

Flera telekombolag

NGM erbjuder notering och aktiehandel på listan NGM Equity med 47 bolag och derivathandel på Nordic Derivatives Exchange. Många av de bolag som nu tvingas söka en ny notering på börsen är it- och telekomföretag: 3L System, Avalon, C2SAT, Confidence, Generic Sweden, Micro Systemation, Obducat, Polyplank, Precio, Push Development, Paynova, Tatura och Wayfinder.

– Vi bedömer att en notering på t ex OMX small Cap lista är ett attraktivt alternativ för våra aktieägare nu när bolaget står inför en betydande uppväxling av verksamheten i såväl Kina som i Europa. Även en parallell notering på utländsk börs kan därmed bli aktuell. Vi beklagar det som inträffat med NGM, men vi bedömer att detta inte skall påverka Paynova som företag nämnvärt, säger Lars Guldstrand, ordförande för Paynova.

Beslutet överklagas

NGM har begärt inhibition hos länsrätten. Det är en begäran om att Finansinspektionens beslut tills vidare inte ska gälla. NGM kräver att länsrätten tar ställning till bolagets inhibitionsbegäran redan under torsdagen.

– Den påföljd som Finansinspektionen har utdömt – att dra in vårt tillstånd – anser vi vara alldeles för sträng, säger Heléne Bergquist, styrelseordförande i NGM. Vi håller med om att det finns skäl att kritisera en del företeelser som framför allt hör samman med NGMs ägarbild och vi menar att en varning i dessa avseenden hade varit motiverad. Men det som upprör oss är att inspektionen helt bortser från de åtgärder som den nya styrelsen genomfört i syfte att eliminera tidigare brister.

På torsdagen fick dock NGM ett avslag om inhibition från länsrätten i Stockholm.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.