Experten om potentiella storaffären mellan Tre och Telenor: ”Inte överraskad”

Branschen Uppgifterna om att huvudägaren i Tre är intresserade av att slå samman verksamheterna med Telenor i Danmark och Sverige har skakat om branschen. Telekomexperten John Strand är inte förvånad över uppgifterna men ser både möjligheter och potentiella svårigheter med affären.

Experten om potentiella storaffären mellan Tre och Telenor: ”Inte överraskad”

CK Hutchinson som äger 60 procent av Tre förhandlar med Telenor om att slå samman sina verksamheter i Danmark och Sverige. Den danska telekomexperten John Strand är inte förvånad över uppgifterna.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

 – Jag är inte alls överraskad. Tre är den operatör i Europa som varit mest framgångsrika när det kommer till konsolideringar. Det har skett i Italien, Österrike, Irland och är på gång att ske i Storbritannien. Att de vill vara en katalysator även i Skandinavien är inte konstigt, säger John Strand.

John Strand

Experten ser ett behov av liknade konsolideringar i Sverige och Danmark. Främst för att öka investeringstakten.

 – Telenor förstår också det här. De har drivit på för stora fusioner i Asien och kommer ju också från en process där de har skalat ner sin verksamhet i delar av Östeuropa som Serbien, Montenegro och Ungern.

 Den europeiska telekommarknaden är alldeles för fragmenterad enligt experten.

 – Och det förstår alla operatörer. Det senaste 15 åren har de europeiska telekomoperatörerna gjort hälften så stora infrastrukturinvesteringar som de amerikanska. Europa ligger efter USA, Kina och Korea när det kommer till 5g. Norden är inget undantag.

Tre stora operatörer i stället för fyra skulle vara bättre för både Sverige och Danmark enligt John Strand.

 – Det skulle leda till en mer rationell och välfungerade telekommarknad. Med bättre kvalité i näten, större investeringar i infrastrukturen och lägre kostnader.

”De skilsmässorna kommer bli den stora utmaningen”

 Men det finns också utmaningar med en eventuell sammanslagning.

 – Det är många saker som ska falla på plats. Kommer myndigheterna att acceptera sammanslagningen ur konkurrenssynpunkt? Vem ska äga vilken infrastruktur?

 Också operatörernas nuvarande nätverkssamarbeten är ett frågetecken enligt experten. I Danmark samarbetar Telia och Telenor om nätet. I Sverige samarbetar Telenor och Tele2 genom det gemensamt ägda nätbolaget Net4Mobility.

 – De skilsmässorna kommer att bli den stora utmaningen. När folk träffar en ny partner så är den stora utmaningen ofta inte att få den nya relationen att fungera utan formerna för skilsmässan. Så kommer det bli här också. Hur ska de här nätverkssamarbetena upphävas? 

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.