Telekomföretag kan inte betala i tid

Trots högkonjunkturen var närmare 4 341 småföretag på obestånd mellan mars 2007 och mars i år. Telekombranschen ligger på andra plats i listan över småföretag som inte kan betala sina skulder i tid.

Telekomföretag
kan inte betala i tid

Trots att Sverige under de senaste åren varit i en högkonjunktur var närmare 4 341 småföretag på obestånd mellan mars 2007 och mars i år. Under denna period i år hamnar telekombranschen på andra plats i en lista över småföretag i 57 olika branscher som är i ekonomisk knipa och inte kan betala sina skulder i tid.

Struntar i kreditupplysning

Totalt var 3,8 procent av alla småföretag inom branschen på obestånd. När nu mycket tyder på att vi är på väg in i en vikande konjunktur, kommer siffrorna bara öka vilket också kan komma att betyda en ökning av konkurser i branschen, enligt kreditupplysningsföretaget UC.

En orsak till att främst småföretag drabbas är att de ofta struntar i att ta kreditupplysning på sina kunder. En utebliven betalning kan vara förödande och något de kunnat förespå innan affären genomfördes. I en lågkonjunktur lever många av företagarna ännu mer på marginalen, vilket gör anledning att ta upplysningar större. Men många upplever att de inte har tid eller resurser.

Enkel tjänst

För att möta marknadens behov lanserar UC en webbaserad tjänst under varumärket Upex. Det ger just de små företagen möjlighet att på ett enkelt sätt få tillgång till affärs- och kreditupplysningar.

Enligt Anna Bülow, projektledare för Upex, anses företagets stora upplysningstjänster för svåra och dyra för småföretagen. Den nya tjänsten kostar 750 kronor exklusive moms för 25 upplysningar och ger direkt ett ja eller nej som svar på om man kan lämna en kredit. Även hur stor kredit som man kan ge uppges av webbtjänsten.

– Vi säger inte att man inte ska göra affären, men man ska minimera kreditriskerna och eventuellt ta kontant betalning, framhåller Anna Bülow.

Fakta

Topp 10 – småföretag i branscher med högst obeståndsstatistik

1. Utvinning av metallmalmer 4,0 %

2. Post- och telekom 3,8 %

3. Hotell- och restaurang 3,5 %

4. Detaljhandel 2,7 %

5. Livsmedel och drycker 2,5 %

6. Massa- och papperstillverk. 2,4 %

7. Tillverkning av kläder 2,4 %

8 Handel av motorfordon 2,2%

9 Kemikalier och produkter 2,2%

10. Byggverksamhet 2,2%

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.