Telekomsommaren i korthet

Att redaktionen tagit sommarledigt betyder ju inte att telekombranschen stått stilla. Här följer några kortisar för att orientera er som liksom vi passat på att njuta av sommar och sol.

– Nordisk mobiltelefon som marknadsför sina tjänster under namnet Ice.net har haft en turbulent sommarmånad. Förutom gruff i marknadsdomstolen med operatören tre om vem som har ”Sveriges bästa mobila bredband” så har man haft oklarheter kring finansiering och avhopp från ledningen. Nu ska man dock vara på banan med lån som ska klara driften till dess att långsiktig finansiering är ordnad.

– Teliasonera har utsett Sverker Hannervall till ny chef för marknadsområdet Business Services. Han kommer senast från Cisco där han varit vd för den svenska verksamheten sedan 2004 och ersätter Juho Lipsanen som slutade i våras.

– Telekomjätten Motorola har haft en trevlig sommar och överraskade med att visa vinst i den kvartalsrapport som presenterades i slutet av juli. Man behåller också sina marknadsandelar och därmed tredjeplatsen på mobiltelefonmarknaden.

– TeliaSonera International Carrier lanserade i slutet av juni Bitstream Pro som kompletterar övriga Bitstreamsprodukter och erbjuder kvalitetssäkrad kommunikation i olika hastigheter och Quality of Service-profiler för andra operatörer som därigenom får ytterligare möjligheter att erbjuda avancerade företagslösningar.

– Konftel som kritiserats för att vara sena med voip i sina konferenstelefoner har annonserat ett samarbete med tyska Snom om just ip-teknik.

– Nokia satsar på navigering. Under juli stod det klart att man förvärvat Navteq, specialister på digitala kartor och tillhörande information.

– Teligent har haft det tufft och ansökte därför om företagsrekonstruktion. Som en del av detta säljer man dotterbolaget Trio Enterprise.

– Mer telekomrelaterade utförsäljningar hittar man hos Siemens som förutom att sälja av sin avdelning för trådlösa telefoner, SHC, till Arques Industries även lägger divisionen för storföretagskommunikation i ett joint venture-företag med The Gores Group (se länkad artikel).

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.