Telematik snart i varje lastbil

Över 70 procent av alla vägtransportfordon i Västeuropa kommer att vara utrustade med telematiksystem år 2010, enligt analysföretaget Berg Insight. Men i resten av fordonsflottan är tekniken ännu ingen given succé.

– Redan nästa år kommer penetrationen att överskrida 20 procent och därefter tar utvecklingen verkligen fart, säger Tobias Ryberg, telekomanalytiker på Berg Insight. Samtidigt uppmanar han branschen att vidga sina perspektiv till andra fordonsintensiva branscher.

– Tills nyligen har de flesta leverantörer koncentrerat sig uteslutande på vägtransportföretag, trots att dessa bara utgör 11 procent av den potentiella marknaden. Exempelvis är antalet fordon inom byggbranschen dubbelt så många, men ingen har riktigt hittat fram till det segmentet ännu.

På grund av den låga användningen i övriga branscher kommer penetrationen för telematik inom den sammanlagda flottan av kommersiella fordon i Västeuropa att vara lägre än 15 procent 2010.

Bättre kundservice

Berg Insight förutspår också att de stora lastbilstillverkarna – anförda av Volvo och Daimler Chrysler – kommer att införa gps-positionering och mobil datakommunikation som standardutrustning på sina mest avancerade modeller i Europa redan 2008.

– Telematik ger stora möjligheter att leverera förbättrad kundservice till lastbilsägare, säger Tobias. Genom fjärrövervakning kan exempelvis fordonet ständigt vara uppkopplat mot verkstaden som då kan arbeta förebyggande för att fel aldrig skall inträffa.

Han framhåller att Volvo i september införde fjärrövervakning som standard på alla fordon baserade på en viss motormodell på USA-marknaden och att detta bara är början på en mycket omfattande utveckling.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.