Telenor: ”5g kommer när vi är redo”

5g I somras ”lanserades” 5g i Sverige. Men där de andra armbågades om att vara först – satt Telenor still i båten.
– Vi bestämde oss ganska tidigt om att vi lanserar när våra kunder får en bättre nätupplevelse – inte som ett pr-jippo, säger företagets mobilnätschef Andres Suazo.

Telenor: ”5g kommer när vi är redo”
Andres Suazo, nätexpert på Telenor.

Det har i flera år sagts att 2020 skulle bli då som 5g kom till Sverige. Och en helg i slutet av maj tyckte tre av våra största operatörer att väntan hade varit lång nog – dags att lansera. På ett sätt blev det en tragikomisk uppvisning i önskan om att vara först.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår unika digitala Premium-tjänst öppen bara för prenumeranter.
  • Ett nischat nyhetsbrev för just ditt intresseområde; Professional eller Contact Center.
  • Full tillgång till vår digitala kunskapsbank med över 16 000 artiklar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Tele2 drog lans och i ett pressmeddelande den 24 maj skrev de att man nu invigt ”Sveriges första 5g-nät”. Telia, som bjudit in ministrar och press till en träff på måndagen, skickade ut en egen text och kontrade med att deras nät i hemlighet hade ”rullat i flera veckor”, vilket i sin tur fick Tre att påpeka att de kört 5g på en plätt i Stockholm sedan i fjol.
– Det blev väldigt hajpat den helgen och jag kan tycka att vi var den enda mogna i klassen, säger Andres Suazo på Telenor.

Ville inte reagera ”populistiskt”

Han berättar att det blev en hel del uppståndelse, och både internt samt från kunder kom frågor om när Telenor skulle lansera. Men strategin man hade var klar sedan tidigare – och att bara reagera ”populistiskt” var inget man såg som en bra utväg.
– Vi har hela tiden sagt att vi lanserar när det är bra för kunden. Upplevelsen blir för dålig annars och då urholkar man vad 5g är. Vi anser att det ska finnas bra, homogen täckning i stora delar av de städer vi lanserar i – inte bara ett torg. Och det innebär att kunderna får vänta lite, säger han.

Men bara för att Telenor inte har tryckt på ”on-knappen” så innebär det inte att man vilar sig i form. Nej, sedan i fjol har operatören arbetat med teknisk uppgradering samt förtätning av basstationer.
– Det vi gör nu är att bygga ut för att vara klara till efter auktionen och att man då ska kunna komma upp i verkliga 5g-hastigheter, inte de skakiga tjänster som vissa i dag benämner som 5g, säger Andres.

Utrullningen kommer gå fort

PTS-auktionen för spektrum i de otroligt viktiga frekvensbanden 3,5 GHz samt 2,3 GHz kommer ske i november, men hur strategin kring den och hur de nya säkerhetskraven påverkar är inget som nätexperten vill kommentera i dagsläget. Däremot är Andres tydlig att när spektrum väl finns – så kommer utrullningen i Sverige gå fort.
– Allt ligger ju fortfarande i sin linda och det finns knappt 5g-telefoner att köpa. Och har du köpt en så finns det än färre platser att använda den på. Med det sagt så kommer 5g det första halvåret att vara begränsat till storstäderna.

Även om spektrum är den viktigaste pusselbiten för att få ut ett habilt 5g nät, så finns det en annan faktor som påverkar – och den är rent mänsklig.
– Nu kommer ju alla börja bygga ut samtidigt, så till viss del dränerar det marknaden på entreprenörer och mantimmar – så det tror jag kommer bli en flaskhals, Men annars är Sverige ett fiberrikt land med bra infrastruktur och i grunden handlar det här mycket om uppgradering av befintligt nät, inte att bygga nytt.

”Ett mastodontprojekt”

Så hur lång tid tar det innan man kan säga att vi har 5g på riktigt och man kan märka av teknikens fulla potential?  Det menar mobilsnätchefen beror lite på ur vilken aspekt man ser det.
– För privatkunden kommer det i första hand handla om markant snabbare data i telefonen och att man kanske kan ha 5g i torpet. Den stora skillnaden blir på industrisidan där man kopplar upp robotar och där det kommer fler användningsområden som vi knappt har en aning om i dag. Jag kan säga att på nätsidan kommer det nog ta två till två och ett halvt år innan det finns fullt rikstäckande. Det är ett mastodontprojekt vi genomför just nu, säger Andres Suazo.

Senaste artiklarna

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde.