Telenors 5g-teknik används för tv-produktion

Mobilnät SVT kommer att använda sig av ett privat 5g-nätverk vid sändningarna från årets SM-vecka i Linköping.

Telenors 5g-teknik används för tv-produktion

SM-veckan är ett återkommande sportevenemang där utövare av ett flertal olika sporter samlas under en vecka i en svensk stad. Med start från den 28 juni kommer SVT att sända från Linköping och nytt för i år är att man använder sig av ett privat 5g-nätverk från Telenor för att genomföra sändningarna.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

– Privata 5g-nät ger nya möjligheter att digitalisera, automatisera och effektivisera verksamheter, oavsett bransch. Tillsammans med SVT utforskar vi nu möjligheterna för medieindustrin, säger Andreas Kristensson, chef för IoT och New Business på Telenor Sverige.

SVT och Telenor har ingått ett avtal för att genomföra tester av professionell tv-produktion med hjälp av 5g-tekniken. SVT uppger att man sedan tidigare använder sig av robotkameror och fjärrproduktion via fiberuppkoppling. Nu vill man testköra en helt trådlös tv-produktion i syfte att göra den ännu mer effektiv och hållbar.

Det privata 5g-nätet innebär att SVT kan fjärrstyra kameror, drönare och annan utrustning från kontrollrummet utan att fördröjningar i överföringen ställer till problem. SVT har tilldelats ett dedikerat mobilspektrum av PTS i samband med SM-veckan.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.