Telenor blir partner i forskningscenter – fokus på edge computing

5g Operatören går in i Tecosa som fokuserar på uppkopplade samhällen och industri.

Telenor blir partner i forskningscenter – fokus på edge computing

Tecosa är ett forskningscenter med fokus på edge computing som startades av Vinnova för drygt två år sedan och som sammanför KTH med 14 industripartner. Nu går Telenor in som partner i verksamheten för att bedriva forskning inom smart industri, smart sjukvård och smarta städer.

Telenor bidrar med Telco Edge, en tekniklösning som både kan hantera stora datamängder på ett säkert sätt och hålla nere svarstider mellan de olika uppkopplade enheterna. Operatören tror att tekniken, i kombination med 5g-uppkoppling, kan bidra till en snabb digitalisering i samhället.

– Genom att vår uppkoppling ligger i grunden skapar vi möjligheter för utökade tester och ser samtidigt fram emot att lära oss massor av de andra deltagande företagen, deras tekniker och framför allt krav för att kommersialisera framtidens IoT-lösningar. Vi vill att gränserna för våra nät ska testas och flyttas. Den här utvecklingen kan ingen driva på egen hand, vi behöver samverka med för Telenor nya typer av aktörer för att komma fort framåt, menar Malina Borg Sigg, 5G-expert på Telenor Sverige.

Förutom Telenor ingår bland andra Afry, Atlas copco, Ericsson, Saab, Einride och Syntell i forskningscentret. Telenor är den enda operatör som deltar i samarbetet. Tanken är att verksamheten ska drivas fram till år 2030.

– Vi är mitt uppe i utbyggnaden av 5G i Sverige och med det kommer möjligheter att använda teknik som edge computing och network slicing. Tekniker som tack vare sina extremt korta svarstider bland annat kan användas för självkörande fordon, distanssjukvård och automatiserad industri. Genom vår medverkan kan vi bidra till tidiga tester och med fokus på lösningarna redan nu börja förbereda rätt förutsättningar i 5G-nätet. Vi ser fram emot samarbetet med övriga partners, säger Malina Borg Sigg.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.