nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Telenor först med SD-WAN

SD-WAN är Telenors nya drag för att få fler företagskunder. Nätverkslösningen blir man först ut på marknaden med av storoperatörerna.

  • Artikel annons 1

Nästa generations nätverk kallar många SD-WAN för. Förkortningen står för Software-Defined Networking in an Wide Area Network, vilket på svenska blir mjukvarudefinerade nätverk i ett större område. Fördelen med lösningen är att den är flexibel och lätt att managera.

Telenor blir tillsammans med Telenor Inpli först av de stora operatörerna att lansera en lösning för de svenska företagen. Tidigare har bland annat systemintegratörer som Conscia Netsafe sålt SD-Wan och fiberoperatören IP Only.

– Vi vet att det finns flera andra operatörer som testar och tar in intresseanmälningar, men vi har inte sett någon annan ute med sin lösning. Vi har en klar fördel av att vi kan göra det här tillsammans med Telenor Inpli som är vår systemintegratör, säger Tomas Flodin, ansvarig för SD-WAN på Telenor.

Vilka företag passar den här lösningen för tycker du?

– Väldigt många olika typer av företag i många olika branscher, men det jag tror förenar många av dem är att man är inne i en förändring av sin it-verksamhet eller vill in i det. Och då tänker jag främst på att man som företag är inne i en stor transformation av verksamheten mot ett mer digitalt och flexibelt arbetssätt eller att man bestämt sig för att it-avdelningen mer ska bli en beställarorganisation.

Han tycker att intresset är stort och att det drivs av att många företag är på väg upp i molnet hos antingen Microsoft eller AWS. När Telenor presenterar sin SD-WAN-lösning anger man att storleken på företag bör vara sådan att man har verksamhet på åtminstone tre sajter. Operatören räknar med att det finns ungefär 3000 sådana svenska företag.

Vad skiljer er lösning från de som är ute på marknaden?

– Vår styrka är att vi har både vi som operatör med både mobil uppkoppling och fiber och Inpli som systemintegratör med från start. Sen tycker jag också att vår säkerhetslösning sticker ut, säger Tomas Flodin.

Hur då?

– Fördelen med den är att brandvägg och liknande är inbyggd i lösningen från start – och att den är enkel att hålla uppdaterad.

Tomas Flodin tycker att det finns problem med att det saknas en standard för SD-WAN, eftersom han tror att det gör att omställningen från mer traditionell on-prem-lösning kan ta längre tid.

– Det gör att det är väldigt mycket för kunderna att sätta sig in och att det blir svårare att ställa olika leverantörer mot varandra.

Har ni redan nu några kunder inne i er lösning?

– Vi har testat den själva ett tag nu och det har fungerat väldigt bra. Sedan har vi väldigt bra diskussioner med flera kunder som vi hoppas kommer mynna ut i några POC:ar här snart.

Etiketter:,

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

Rapport: Uppkopplade produkter i fara

Attacker mot uppkopplade prylar kommer öka. Den slutsatsen drar Trend Micro i en ny rapport.
–  Cyberbrottslingar försöker hitta nya sätt att angripa dem och tjäna pengar, säger Johnny Krogsboll på företaget.