Telenor ger sig in i hd-röstfajten

Bransch Idag står det klart att alla de stora nätägarna kommer att lansera hd-ljud i mobilnätet. Telenor meddelat att deras lansering sker någon gång under det första halvåret 2014.

Telia var först i onsdags morse, sedan hakade Tele2 på och så även Tre. Idag meddelande operatören Telenor att även de kommer att släppa hd-samtalen fria i 3g-nätet under 2014. Och allt under en och samma vecka.

”Processen för att kunna testa och lansera hd-voice har redan påbörjats. Exakt tidpunkt för lansering är inte bestämd ännu men det kommer att ske under första halvåret 2014” meddelar Alexandra Carlsson, medieansvarig på Telenor.

Mer än 80 länder

Under 2013 har utvecklingen gått snabbt fram för hd-röst. I dagsläget finns det nu kommersiella mobilnät där användaren kan dra nytta av ett bättre ljud i mer än 60 länder. Totalt handlar det om fler än 80 operatörer, vilket är 84 procent fler om man jämför med 2012, visar siffror från branschorganisationen GSA. Och nu kan Sverige och de svenska operatören snart ansluta sig till skaran.

Tydligt ljud

Poängen med hd-röst är att samtalskvalitén blir mycket bättre med mer detaljerat och rikare ljud. Det gör att känslolägen och detaljer går fram mycket bättre, inte minst när användarna befinner sig i miljöer med högt bakgrundsljud, då en stor del av bakgrundssorlet filtreras bort.

Här finns en kort ljuddemonstration och jämförelse mellan ett vanligt samtal och ett hd-röstsamtal.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.