Telenor i hållbarhetstoppen

Grön it Som bara ett av fyra nordiska företag får Telenor toppbetyg när oberoende organisationen CDP utvärderat deras hållbarhetsarbete.

CDP, som tidigare gick under namnet Carbon Disclosure Project, utvärderar både hur duktiga företag är på att redovisa sin klimatpåverkan och hur effektivt deras arbete med att faktiskt minska verksamhetens påverkan på klimatet är. Med 99 poäng av 100 när det gäller transparens och en plats i den högsta klassen när det kommer till resultatet hör Telenor Group till en liten exklusiv grupp i jämförelsen av nordiska bolag.

– Inom koncernen är den svenska verksamheten också den allra mest klimateffektiva. Förra året minskade vi våra koldioxidutsläpp från resande med 22 procent och vi jobbar hårt med att göra all teknik i nätet så energieffektiv som möjligt, säger Magdalena Aspengren, hållbarhetschef på Telenor Sverige.

Hon menar att det är satsningar som kortsiktigt innebär investeringar men som på sikt sparar pengar för operatören.

– Att vi i Sverige ligger långt fram hänger delvis ihop med förutsättningarna, vi har en stor andel förnyelsebar energi medan Telenor i Indien till exempel i hög grad måste förlita sig till dieseldrivna elverk för att få ström till basstationerna. Samtidigt har vi i Sverige spetskompetens när det gäller m2m genom Telenor Connexion vilket innebär att vi kan hjälpa våra kunder att minska sin klimatpåverkan med lösningar för till exempel bättre bränsleekonomi och energieffektiva byggnader, säger Magdalena Aspengren.

Telenor är den enda nordiska operatör som i år placerar sig i den högsta klassen och totalt är det bara tre ytterligare företag i Norden som gör dem sällskap i klassen.

– Det jag tycker särskiljer oss är att vi har ett tydligt hållbarhetsarbete, det vill säga att vi jobbar även med de sociala frågorna. Vi tar ansvara och ställer frågor hos våra underleverantörer och vill se protokoll på att de gjort motsvarande åtgärder hos sina underleverantörer. Utmaningen är alltid att inte flytta problemen någon annanstans, säger Magdalena Aspengren.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.