Telenor i ny satsning på självkörande bilar

5g Just nu pågår ett test med självkörande fordon i centrala Stockholm. Testet är en del av Telenors forskningssamarbete tillsammans med KTH och Xense Vision.

Telenor i ny satsning på självkörande bilar
Malina Borg Sigg, foto: Telenor.

–  Grunden i all vår tekniska utveckling är att skapa samhällsnytta. I det här fallet handlar det om att öka säkerheten och effektivisera trafiken genom att bygga smarta system som kan fatta bättre och mer grundade beslut än vad vi människor kan. Detta test är ett stort kliv framåt som förändrar hur vi producerar varor och tjänster och hur vi kan hantera samhällsutmaningar, säger Malina Borg Sigg, 5g-expert på Telenor.

 Den självkörande bilen i testet får, förutom redan existerande säkerhetssystem, information från sensorer som kameror och trafikljus. Det innebär att bilen kan förse föraren med rekommenderad hastighet så att föraren kan undvika att stanna vid varje trafikljus och trafikflödet blir smidigare. Ett resultat är en säkrare trafikmiljö genom att föraren får hjälp med inbromsningar när hinder som exempelvis cyklister dyker upp plötsligt. Eftersom det också leder till färre bilköer kan tekniken också minska våra CO2-utsläpp.

För att kunna skapa den typen av lösningar för tungt trafikerade miljöer krävs 5g. Dels som en säkrare och mer robust nät-bärare med hjälp av network slicing och dels som hjärnan i korsningen med Telco Edge Cloud där närheten och ai kan användas för snabba beslut. 

–  Det är nytt och unikt med en öppen forskningstestbädd för att undersöka autonoma fordon tillsammans med en smart infrastruktur. Det är inte så enkelt som att 5g löser allt, men den ger mycket goda förutsättningar för att kunna fortsätta utveckla, säger Martin Törngren, professor på KTH.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.