nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Telenor inleder 5g-pilot med Ericsson

Telenor inleder ytterligare en 5g-pilot i Norge.
Projektet ska fortgå fram till 2020 då ambitionen är att lansera kommersiella 5g-tjänster.
– Genom att experimentera ser vi över de tekniska kraven för 5g, säger Ruza Sabanovic, teknikchef på Telenor Group.

  • Artikel annons 1

Året 2019 kommer att vara ett ”piloternas” år. Nu avslöjar Telenor att man tillsammans mer Ericsson sjösätter ytterligare ett pilotprojekt. Det hela kommer att genomföras i det kommersiella mobilnätet och innehåller både kunder och andra partners. Det här blir företagets andra projekt då man sedan tidigare har ett rullande i Kongsberg.

Syftet med det nya pilotprojektet är att testa 5g och tillsammans med leverantörer undersöka hur man ska dra största nyttan av tekniken. Det hela befinner sig i planeringsstadiet och går live under andra halvan av 2019.

I Sverige kommer man påbörja utbyggnaden av 5g-nätet under året. Detta tillsammans med Tele2 i det gemensamma bolaget Net4Mobility. Och även om piloten med Ericsson inte körs här i landet – kommer erfarenheterna vara ovärderliga när man väl lanserar sina 5g-tjäsnter.

– Det är viktigt för Telenor att aktivt testa 5G-tekniken med våra leverantörer för att få nya erfarenheter. Tillsammans med Ericsson kommer vi att undersöka hur 5G-nätverket kan utformas och hur teknik kan användas för att testa och utveckla nya produkter och tjänster, säger Ruza Sabanovic, teknikchef på Telenor Group.

 

Etiketter:

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

HPE ska ta ledningen inom lagring med nya Primera

Deras nya plattform sägs omdefiniera affärskritisk lagring – tack vare industrins mest avancerade ai och maskininlärning.
– Primera är självkörande, självläkande och självoptimerande, säger Stephan Andersson, Sverigechef för hybrid it på HPE, till Telekom idag.

Tieto och Evry går ihop

Analys

It-konsultbolagen Tieto och Evry slår sina påsar ihop. Tillsammans vill de bli en storspelare på den nordiska marknaden för digitalisering.