Telenor köper abonnemang av Telia

Telefoni Telenor tecknar ett direktavtal med Telia, utan en service provider som mellanhand. Detta för att Telenors kund Försvaret ska få tillgång till Telias mobilnät där de själva saknar komplett täckning.
En unik lösning som är resultatet efter det att Telia stängde ner Telesport i september.

Försvaret var en av de kunder som drabbades när Telia valda att stänga ned service providern Telesport utan förvarning. Det hela skedde i mitten av september och som Telekom idag berättat tidigare drabbades också andra samhällsviktiga funktionerna som SR och SVT.

Slutar avtal med Telia

Men nu verkar lösningen vara i sikte, i alla fall för Försvaret. Förra veckan fick Mats Lindhé, på Försvarets Materielverk, ett något överraskande besked om att myndighetens operatör Telenor slutit ett nytt direktavtal med Telia.

– Jag blev lite förvånad, men vi har ingen invändning mot det. På detta sättet får vi samma funktioner som vi hade tidigare med Telesport.

Rent praktiskt innebär det att alla Försvarets användare, cirka 2 500 berörda abonnemang, i veckan kommer byta ut sina gamla Telesport sim-kort till Telia-sim. Leveranserna kommer ske direkt från Telia genom avtalet, utan någon service provider som mellanhand. Försvaret kommer också att få tillgång till en Teliaportal för bevaka sina abonnemang.

Överflyttningen ska ske i veckan, enligt Mats Lindhé kommer det inte innebära någon förändring i till exempel pris eller funktion.

– Vi har ju ingen avtalsrelation med Telia. Alla diskussioner om detaljer gör vi med Telenor och de kommer även i fortsättningen att fakturera oss.

Olika lösningar

Exakt hur upplägget ser ut vill ingen av operatörerna diskutera.

Telenor vill inte kommentera något enskilt fall men meddelar genom pressansvariga Alexandra Carlsson via mejl att: ”Prio för oss nu är att göra allt vi kan för att våra slutkunder inte ska drabbas av en eventuell nedstängning av Telesport. Vilka lösningar det rör sig om varierar från fall till fall, vi kommenterar inte enskilda kundupplägg”.

På Telia vill man inte heller kommentera detaljerna men bekräftar att man gjort en lösning tillsammans med Telenor:

– Vi hjälper till med en pragmatisk lösning så att slutkunden inte hamnar i samma situation igen. Jag vill inte gå in på detaljer för hur upplägget ser ut, säger Hans G Larsson, informationsansvarig på Telia.

Fakta

Detta har hänt

I september stängde Telia ner service providern Telesport. Detta eftersom man anser att Telesport inte har något direktavtal med Telia, något som service providern dock motsätter sig. När Telia insåg att ett antal viktiga samhällsfunktioner, som Försvaret, drabbbats släppte man på trafiken igen. Telesport har fram till den 21 oktober att hitta en lösning för sina kunder. En orimlig tidsplan menar Thomas Stenberg, vd:n på Telesport. Så sent som den 4 oktober vände sig Telesport till PTS för att få hjälp.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.