Telenor köper Tele2s fiber- och kabelverksamhet

Operatörer Telenor betalar 775 miljoner kronor för Tele2s svenska fiber- och kabelverksamhet med 370 000 anslutna hushåll. Fiberinfrastrukturen och företagsmarknaden omfattas inte av affären.

– Jag är väldigt stolt över att vi kunnat nå det här avtalet med Telenor. Med försäljningen renodlar vi vår verksamhet på privatmarknaden till att än mer fokusera på mobila tjänster samtidigt som intäkterna möjliggör ytterligare investering i vårt nationella mobilnät som är själva ryggraden i vår affär som operatör. Genom affären tar vi ännu ett steg i vår strategi att erbjuda förstklassig mobil uppkoppling, säger Thomas Ekman, vd för Tele2 Sverige.

Telenors svenska vd Lars-Åke Norling trycker istället på det fasta bredbandets roll:

– I dagens samhälle spelar tillgången till bredband med hög kapacitet en helt central roll för de flesta människor och Telenor fortsätter därför satsa på fast bredband och tv via vårt varumärke Bredbandsbolaget. Att detta område är prioriterat av oss kommer märkas av våra nya kunder och medarbetare.

Det är 68 personer som kommer att följa med från Tele2 till Telenor om konkurrensverket godkänner affären.

Fakta

Verksamheten i siffror

Den avyttrade verksamheten omsatte cirka 530 miljoner kronor under 2012. Verksamhetens kundbas uppgick till cirka 125 000 fasta bredbandskunder, cirka 75 000 digital-tv-kunder och cirka 220 000 hushåll med kabel-tv vid utgången av 2012.

Prislappen är 775 000 miljoner kronor på skuldfri basis.

Försäljningen kommer att resultera i en reavinst för Tele2 på cirka 250 miljoner kronor.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter