Telenor köper Vodafone Sverige

Telenor har köpt Vodafones svenska verksamhet för nästan 10 miljarder kronor. Vodafone Sverige har in i det sista förnekat ryktena om att det brittiska moderbolaget sett sig om efter en köpare av den förlusttyngda verksamheten. Köpet har resulterat i en fallande aktiekurs för Telenor.

Vodafone Sverige är den tredje största mobiloperatören i landet med en marknadsandel på omkring 15 procent och 1,5 miljoner abonnenter. Men verksamheten är dock långt från lönsamhet bland annat på grund av den dyra 3g-satsningen. Det är anledningen till att det ryktats om att det brittiska moderbolaget velat göra sig av med dotterbolaget. Men Vodafone Sverige med nytillsatte vd:n Grahame Maher i spetsen har förnekat detta.

Ingen rök utan eld. Telenor betalar omkring 9,9 miljarder svenska kronor för verksamheten. I och med köpet har den norska operatören ökat sin mobilkundsbas i Skandinavien med 37 procent till 5,6 miljoner abonnenter och stärker sina konkurrensmöjligheter på den svenska mobilmarknaden rejält.

– Köpet av Vodafone Sverige är i linje med Telenors strategi för vidare växt och kommer att stärka vår position på den skandinaviska mobilmarknaden, kommenterar Morten Karlsen Sörby, koncerndirektör i Telenor, i ett pressmeddelande.

Telenors aktievärde talar dock ett annat språk. Enligt uppgifter från norska Teleavisen har Telenor-aktien sjunkit med fem procent efter att köpet offentliggjorts. Analytiker som Teleavisen talat med menar att köpesumman är alldeles för hög.

Telenor och Vodafone har ingått ett samarbetsavtal som ger partnerna och Telenors nya mobilkunder möjlighet att använda Vodafones globala varumärke, produkter och tjänster i Sverige. Affären ska vara klar vid årsskiftet förutsatt att den godkänns av de europeiska konkurrensmyndigheterna.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.