Telenor krymper världen med Workplace

I Praktiken Med 35 000 anställda utspridda över hela jorden behövde Telenor hitta ett system för att knyta ihop kommunikationen över gränserna. Idag ser det ut som de hittat rätt plattform för det.

Telenor krymper världen med Workplace

Telenors styrelse bestämde för två år sedan att den interna kommunikationen behövdes anpassas efter en strategi för att få alla medarbetare att känna sig delaktiga i företagets verksamheter. Under mobile world conference 2015 träffades Telenors förre vd Jon Fredrik Bakasas och Facebooks Mark Zuckerberg under ett möte som måste varit lyckat eftersom Telenor så småningom blev ett av de pilotföretag som söktes för att använda Facebook at work, eller Facebook workplace som det numera heter.

– Mark Zuckerberg gillade tanken på att vi är ett globalt företag med många anställda och har olika grenar och verksamheter. Och dessutom att vi sedan tidigare haft nära samarbete med globala företag som till exempel Google och Youtube, berättar Pia Lindhe, kommunikationsdirektör på Telenor.

Facebook vill äga

Samarbetet kunde dock fått ett snabbt slut. Som många känner till är det Facebook som äger allt material som postas på kommersiella Facebook. Och det var även så de ville behandla Telenors data på workplace.

– Det var förstås otänkbart att vi som företag skulle överlåta vår data till ett annat företag utifrån ett integritets och dataskyddsperspektiv, säger Pia Lindhe.

Efter flera diskussioner kom dock parterna fram till en överenskommelse och Telenor fick rätten att äga data och material som läggs upp på workplace. I avtalet ingår en molntjänst som sköts av Facebook där datan lagras på servrar i Sverige och i USA.

Ni har använt workplace sedan i mars månad. Hur då?

– Vi använder fortfarande vårt intranät som ett komplement till workplace, men intranätet är mer en direkt informationskanal medan workplace används för alla sorters kommunikation mellan företagets alla medarbetare, förklarar Pia Lindhe.

Sammantaget är Telenor nöjda med sin nya kommunikationsplattform och enligt Pia Lindhe har det fungerat precis som de vi ville ha det. 

– Bland annat så känns det som om medarbetarna i butikerna har kommit närmare huvudkontoret och att vi här hemma kan följa med på vad som händer och vad de gör på Telenor i Indien och i Bangladesh, säger Pia Lindhe.

Hos Telenor har man delat upp workplace i lokala kanaler för till exempel Danmark, Bulgarien och Indien där medarbetarna kommunicerar på det nationella språket. Men de har också ”Telenor together” där språket är engelska och kommunikationen är bredare och rör hela företagets verksamhet.

Livesänder möten

I stora drag liknar workplace konsumentversionen av Facebook och enligt Pia Lindhe är det även därför det varit så smidigt att introducera kommunikationsplattformen i företagets verksamhet. Bland annat finns möjligheten att skapa både öppna och stängda grupper och idag har Telenor närmare 2 500 olika intressegrupper på Workplace.

Utöver det finns en chattfunktion som liknar messenger, det går att skapa och lägga upp event och ett nytt verktyg gör det möjligt att genomföra undersökningar med frågor som andra kan svara på och sedan snabbt få statistik på detta. Ett annat verktyg som Pia Lindhe har uppskattat är möjligheten att livesända olika event och möten för att knyta ihop företagets globala delar.

Några problem?

– Till en början fanns lite rädsla runt vad man kunde lägga ut och dela med sig av. Vi har ju tidigare haft särskilda kommunikatörer och plötsligt skulle alla vara kommunikatörer, säger Pia Lindhe.

Det var därför viktigt att på ett tidigt stadie reda ut syftet med att kommunikationen ska vara relevant för verksamheten. Och gärna kreativ och uppmuntrande istället för att ta upp diverse interna problem.

Har ni tjänat något med workplace?

– Ja, inte minst att vi visar att vi lever som vi lär enligt vårt motto mobile first. Workplace kan ju användas på samtliga mobila enheter, säger Pia Lindhe.

Hon fortsätter:

– Det är också ett stöd i vårt kulturbygge där vi vill att alla medarbetare kommer varandra närmare.

Vill du höra mer om hur man inför Facebook Workplace i en organisation? 15 maj deltar Pia Lindhe som talare under Telekom idags konferens Nolldistans – Bygg effektiva team med smarta it-lösningar! Gå in här för att läsa mer om konferensen och boka biljett.

 

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.