Telenor lanserar 5g-redo bredband via mobilnätet

Mobilnät Ett alternativ till fiber – utan att gå miste om kapacitet. Nu lanserar Telenor bredband via mobilnätet som även är 5g-redo. 
– Passar perfekt för villa-, sommarstugeägaren och småföretagen som vill ha stabilt nät och hög kapacitet, säger Andres Suazo.

Telenor lanserar 5g-redo bredband via mobilnätet

Med det hybrida arbetssättet har många insett att ”inte på kontoret” öppnar upp för helt nya möjligheter. Att acceptansen för distansarbete ökar innebär att många kan förverkliga sina drömmar. Istället för att sitta fast i en lägenhet i en storstad – bara för att kontoret ligger där, kan man bosätta sig där man vill… nästan.

En begränsande faktor är uppkoppling och fortfarande finns det många platser där begränsningar är vardag. Fibernätet är inte utbyggt och det innebär att det inte alls är lika givet att det går att nå minimikraven för att kunna arbeta digitalt.

Nu lanserar dock Telenor en produkt de menar är ett stort steg i rätt riktning. Detta i form av 5g-redo bredband via mobilnätet.
– Det här är en produkt som passar perfekt för villaägaren, sommarstugeägaren och småföretagaren som vill ha stabilt nät och hög kapacitet men som inte vill eller kan få fiber. Den fungerar utmärkt för både hemmajobb och för att streama underhållning och nyheter. Redan nu, med 4G, ger den nya hårdvaran bra resultat. Med 5G kommer det att förbättras ytterligare, säger Andres Suazo, chef för konsumentprodukter på Telenor Sverige.

Lösningen finns på andra marknader

Det man får om man beställer är en utomhusmottagare för de som har den möjligheten, eller som en inomhusrouter om man inte får göra åverkan på fasaden. Placerad utomhus så är enheten en inbyggd antenn som kombineras med en wifi-router inomhus. Installationen gör att täckningsproblem som i vissa fall kan uppstå omintetgörs. Inomhusenheten har inbyggt wifi6 och systemet har teknik för både 4g och 5g.

Enligt operatören har man i tester fått mycket bättre hastighet och upplevelse än exempelvis små mobila wifi-puckar.
– Det här är lösningar vi sett på andra marknader och det är jättekul att vi nu kan erbjuda det i Sverige, precis i tid innan den stora utrullningen av 5G-nätet. Snart kan kunderna få ett stabilt och snabbt 5G-nät i sitt hem, helt utan grävning och med kort leveranstid, säger Andres Suazo.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.