Telenor lanserar SD-Wan 2.0 – med SD-Branch

Nätverk Telenor var först ute med SD-Wan av de stora operatörerna för 1,5 år sedan. Nu tar man nästa steg med SD-Wan 2.0.

Telenor lanserar SD-Wan 2.0 – med SD-Branch

– Det som drev SD-frågan då var övergången från egna datacenter till molntjänster. Det är fortsatt det som driver efterfrågan – man ska ut närmare användaren och närmare molntjänsterna med säkerhet inbyggt, säger Tomas Flodin som är produktägare för SD-Wan på Telenor.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

SD-Wan står för Software-Defined Networking in an Wide Area Network, vilket på svenska blir mjukvarudefinerade Wan-nätverk. Den stora fördelen är att man bland annat kan med hjälp av centrala tjänster styra nätverk och ge vissa applikationer mer bandbredd, till exempel videomötestjänster under pandemin.

– Det vi nu kallar SD-Wan 2.0 är en vidareutveckling där SD-Branch är en ny term där man även låter mjukvaran styra wifi och lan-et. Det här har vi med i vårt nya paket som vi redan har sålt och levererat till kunder.

Vad är det som lockar med att lägga in även mer lokala nät i den centrala styrningen?

– Tidigare har ofta wifi och lan hanterats som lokala lösningar som gjorts lokalt, medan de som hanterat wan har gjort det centralt. Nu känner många att de vill ha bättre kontroll över hela nätet, inklusive wifi-nätet, och att få koll på hur det används ner på applikationsnivå och dessutom få samma säkerhetsfunktioner ända ut i wifi-nätet som i övriga SD-Wan-nätverket.

Hur stort tror du intresset är för SD-Branch?

– Jag prognosticerade att det skulle vara mindre än hälften av våra kunder för SD-Wan. Men jag hade fel, nu är det 60-80 procent av alla upphandlingar som har haft med detta. Jag trodde att större företag skulle ta lite längre tid på sig att komma igång, men det har gått fort för dem.

Det är många som levererar SD-Wan-tjänster idag, både operatörer och systemintegratöter. För många kunder innebär lösningen att man kan managera konnektivitet via fiber och mobilnät på protokoll som internet, mpls med flera i samma system för sitt wan – eller kanske även wifi och lan. Man är inte bunden till att köpa allt från samma leverantör.

Tomas Flodin berättar att de har levererat tjänsten till Ryssland, där ett simkort från en rysk mobiloperatör använts för att ge mobil uppkoppling, och att man i Sverige har kunder som använder både Telia och Telenor som operatör i lösningen.

– Vi har en overlay-lösning som är styrningen. Vi kan sätta igång det över vilken infrastruktur som helst vilket gör att man inte är bunden till en operatör, som till exempel Telenor, man ska använda den uppkoppling som funkar bäst för kunden.

Hur har det tagits emot internt?

– Det har tagit lite tid. I början var det lite tveksamt, men det har mognat. Vi ska inte tvinga kunderna, utan de ska välja oss för att det passar bäst med vår lösning. Vill de ändå inte göra det kan vi ändå leverera en del av tjänsten vilket ju är bra för oss, säger Tomas Flodin.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.