Telenor mäter åt Fortum

Det blir Telenor som får leverara automatisk mätarhantering, amm, till energibolaget Fortum. Affären är värd totalt 2,2 miljarder kronor över tio år och den största, svenska upphandlingen på området hittills.
Relacom ska installera de nya elmätarna, ett arbete som beräknas vara klart i slutet av 2008. Avläsningen sker via mobilnätet.

Bakgrunden är att riksdagen 2003 beslutade att Sveriges alla hushåll innan halvårsskiftet 2009 ska kunna faktureras varje månad för den faktiska elförbrukningen, vilket i praktiken innebär att det behövs fjärravlästa elmätare. Totalt handlar det om mer än fem miljoner elmätare som måste bytas i Sverige.

Nyligen skrev Vattenfall avtal med Telvent, Maingate och Eltel Networks om en lösning för automatisk mätaravläsning. Det omfattar 300 000 elmätare med option på ytterligare 400 000 elmätare. Även där handlar det om mobil kommunikation via gprs för avläsningen.

Nu är det dags för nästa stora affär, mellan Fortum och Telenor Cinclus, ett delägt dotterbolag till Telenor. Den omfattar Fortums samtliga 835 000 elnätskunder och är värd 2,2 miljarder kronor fram till år 2016. Redan den 10 maj inbjöd Telenor till en presskonferens för att berätta om avtalet, men fick avlysa den eftersom alla detaljer inte var på plats.

Nya tjänster

Fortum hävdar att det inte är lagen som drivit fram invsteringsbeslutet.

– För oss är detta en strategisk investering och inte något vi gör för att vi måste möta regulatoriska krav. Genom att satsa på den mest moderna och flexibla plattformen för automatisk mätaravläsning kommer vi att kunna ge våra kunder bättre service. Investeringen innebär att vi får en infrastruktur som gör att vi kan tillfredsställa våra kunders behov av övriga tjänster, säger Christian Lundberg, vd på Fortum i Sverige.

Fortum vill kunna erbjuda mätaravläsning i realtid, snabare leverantörsbyten, nätövervakning, timbaserad prissättning och strömavbrottslarm, som exempel.

– Det är spännande att Fortum väljer att se möjligheterna med automatisk mätaravläsning istället för att installera en lösning som enbart tillfredsställer de regulatoriska kraven från svenska myndigheter. Det är en trend som vi nu ser att allt fler energibolag anammar, säger Ivar Grothe, vd för Telenor Cinclus.

Via mobilnätet

Telenor Cinclus kommer att samarbeta med sitt dotterbolag Comsel inom teknologi och med Telenor Mobile Sweden för mobilkommunikation.

Elmätarna är utrustade med inbyggda gprs-modem. All fjärravläsning kommer att ske nattetid då trafiken i mobilnätet är betydligt lägre än dagtid.

– Det här är ett stort och viktigt avtal för oss av flera anledningar. Elbranschen är inne i en väldigt intressant period där det känns spännande att få vara med. Det här avtalet är också ett mycket högt betyg för vårt mobilnät eftersom Fortum ställer höga krav på geografisk täckning, driftssäkerhet och kvalitet, säger Johan Lindgren, vd för Telenor Mobile Sweden.

Dessutom kommer Telenor Cinclus att samarbeta med installatören Relacom för att implementera lösningen, Landis & Gyr för leverans av elmätare och Powel ASA för mjukvara för insamling av mätvärden. Ytterligare samarbetspartner för kommunikationslösningar är Hunt och Siemens.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.