Telenor och norska försvaret i nytt 5g-samarbete

Privata nät Ett privat nät för norges säkerhet. Det är vad Telenor och försvarsmakten i vårt västra grannland ska etablera. 
– Det är genom sådan här tekniksamarbete som vi verkligen får testa och visa 5g-nätets enorma möjligheter, säger Birgitte Engebretsen på operatören.

Telenor och norska försvaret i nytt 5g-samarbete

Att säkra sina digitala gränser är i dagens uppkopplade värld minst lika viktigt som att hålla koll på sina fysiska gränsövergångar. Och som en del i detta arbete ska Telenor tillsammans med försvarmaterielverket i Norge utveckla nya tjänster inom 5g.

I första hand handlar det om att upprätta ett privat 5g-nät.

Avtalet omfattar planering, konstruktion, utveckling och drift av ett autonomt pilotnät. Telenor har sedan tidigare även ett privatnät byggt åt Försvarsmakten, men det nya nätet ska vara mer skalbar.

– Vi har arbetat i flera år med att testa 5G och vilka möjligheter det kan ge oss inom försvarssektorn. Vi tar nu ett steg längre och har ingått avtal med kommersiella operatörer. Syftet är att titta på möjligheterna att leverera ett separat militärt 5G-nät som kan kombineras med de nationella nät som nu etableras, säger Eiliv Ofigsbø, chef för IKT-kapacitet inom Försvarsmateriel.

– Ett viktigt mål för samarbetet är att testa och optimera samspelet mellan militära förband när de antingen är anslutna till ett privat autonomt 5G-nät eller den militära nätverksdisken i Telenors kommersiella nätverk. Vi har stor tilltro till de lösningar som kommer ut av det här samarbetet, säger Birgitte Engebretsen, chef för Telenors företagsaffär i Norge.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.