Telenor och The Cloud utmanar Telias Homerun

Teliasonera får ökad konkurrens på publika surfpunkter i Skandinavien. The Cloud ska bygga runt 1 000 lokala wlan-nät på uppdrag av den nya partnern Telenor. Man siktar på företagskunderna med paketerbjudanden som innehåller både 3g och wlan.
Ericsson är nätleverantör till The Cloud.

The Cloud har redan 330 publika wifi-zoner i Sverige. Avtalet med Telenor innebär att de ska bygga ytterligare runt 500 sådana surfpunkter, och därtill 500 i Danmark. De trådlösa zonerna kommer att finnas bland annat på flygplatser, hotell, tågstationer och i hela stadskärnor.

 Utbyggnaden kommer att inledas omgående och Telenors kunder får tillgång till de första zonerna redan under första kvartalet 2007. Avtalet innebär också att Telenors kunder får tillgång till The Clouds cirka 7 500 surfzoner i Europa.

Fördelningen i partnerskapet är att The Cloud bygger nätverket, delvis finansierat av Telenor, medan Telenor fokuserar på produkterna och kundkontakterna.

Ericssons utrustning

Telenor ser satsningen som ett komplement till mobilnätet. Man vill kunna erbjuda snabbare mobil dataförbindelse på avgränsade områden än vad 3g kan.

– Telenor vill ge kunderna den bästa kommunikationslösningen, i en kombination av teknologier. Vi kommer att kunna erbjuda paketlösningar med 3g och med olika betalningsformer, både via abonnemang och för kortare perioder till exempel via sms, säger Johan Lindgren, vd för Telenor i Sverige.

 The Cloud, som är Europas största wlan-operatör, med totalt 7 500 wlan-zoner i Storbritannien, Sverige och Tyskland, ser avtalet som ett stort nordiskt genombrott. The Cloud samarbetar bland andra med operatörer som British Telecom, O2 och Vodafone idag.

Den nordiska expansionen kan även ge Ericsson ytterligare ordrar. Ericsson har tidigare levererat wlan-system till The Clouds utbyggnad i Europa.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.