Telenor och Verizon i nytt IoT-samarbete: ”Gör oss väldigt konkurrenskraftiga globalt”

IoT Nyligen annonserade Telenor och Verizon att bolagen ingått ett strategiskt partnerskap kring IoT. Vi har pratat med Telenor Connexions vd Mats Lundquist om samarbetet, marknaden framåt och de hetaste IoT-trenderna just nu.

Telenor och Verizon i nytt IoT-samarbete: ”Gör oss väldigt konkurrenskraftiga globalt”

Sedan 2015 har Mats Lundquist varit vd för Telenor Connexion, som är telekomföretagets internet of things-bolag. Telenor säljer IoT till företag på två sätt. För mindre kunder med nationella och regionala behov sker försäljningen via de nationella Telenor-bolagen.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Till större bolag som är verksamma i fler länder och världsdelar sker försäljningen i stället via Telenor Connexion som omsätter drygt en miljard kronor om året, och som det senaste året växt med 20 procent.

 – Vi är tveklöst ett av de ledande bolagen inom IoT globalt, konstaterar Mats Lundquist.

 Nu ska företaget ta nästa steg. I mitten av juli annonserade bolaget att de ingått ett strategiskt partnerskap med den amerikanska jätten Verizon.

 – Vi får tillgång till deras nät i USA och Verizon får på motsvarande sätt tillgång till vårt nät i Europa och Asien. Det här kommer göra oss väldigt konkurrenskraftiga globalt.

”USA är en väldigt viktig marknad för våra kunder”

 Bolagen integrerar sina respektive plattformar för uppkoppling med varandra.

 – Dessutom integrerar vi in så att vi på amerikanska marknaden använder ett Verizon-sim, men lokaliserar det så att det blir som en Telenor-tjänst och de gör på motsvarande sätt i Europa och Asien.

 Mats Lundquist ser stora möjligheter med samarbetet och tycker att bolagen kompletterar varandra ypperligt. 

 – Verizon är ett jättebolag, men är i all väsentlighet ett amerikanskt bolag med amerikanska kunder. Deras kunder behöver koppla upp sina produkter utanför USA. På samma sätt som våra kunder behöver koppla upp sina produkter i USA. Det stärker oss mot vår största konkurrent i Europa som är Vodafone och stärker Verizon mot deras största konkurrent i USA som är AT&T.

 –USA är en väldigt viktig marknad för våra kunder. Det finns inget stort svenskt tillverkande bolag som inte ser USA som en viktig exportmarknad. Oavsett om det är Volvo Cars, Husqvarna, Scania eller något annat.

 Telenor Connexion har kunder i drygt 200 länder, och har liknande partnerskap med andra företag på olika marknader runt om i världen.

 – Vi har liknande partnerskap med företag i exempelvis Brasilien men då handlar det snarare om ett samarbete kring det regulatoriska, även om upplevelsen för kunden blir densamma.

– I USA är det väldigt viktigt vilka man samarbetar med. Där finns tre stora amerikanska aktörer. Om du bortser från Kina står  dessa tre företag för 30 procent av världsmarknaden för IoT. Det är därför det här strategiska partnerskapet är så viktigt.

 IoT är hett. Det finns drygt 900 miljoner uppkopplade enheter utanför Kina och analytikerna räknar med att marknaden ska växa med omkring 15 procent om året framöver. Telenor har drygt 20 miljoner uppkopplade prylar och Verizon 60 miljoner.

 – Roaming kommer att vara viktigt även framöver. Inte minst för att möta kundernas behov av 5g. Där tror jag vår modell kommer bli framgångsrik. Eftersom du får en sömlös integrationen mellan näten och bra och säker tillgång till 5g.

Uppkopplingen blir bara viktigare

 Den hetaste IoT-trenden just nu är enligt telekomveteranen att uppkopplingen bara blir viktigare och viktigare.

 – Teknologiskiftet bort från 2g och 3g pågår världen över. Det ersätts med nät som passar bra för låga bandbredder såsom NB IOT och LTEm och så har vi 5g runt hörnet mer anpassat för höga hastigheter och korta svarstider.

 Vad kommer 5g innebära för IoT?

– Tittar du på exempelvis fordonsindustrin som fortfarande är den största IoT-marknaden så kommer 5g öppna upp helt nya möjligheter. Du kommer väldigt långt med 4g, men när du vill att bilen ska kunna kommunicera ännu mer med andra bilar, den omgivande infrastrukturen och bli ännu säkrare behövs 5g. Det öppnar upp för helt nya tillämpningar även i andra tillverkningsbranscher.

 En annan trend är att industribolag som arbetat länge med digitalisering och IoT-lösningar nu börjar bli ännu mer mogna och experimenterar med nya tillämpningar.

 – Vi har exempelvis arbetat länge med Husqvarna och deras uppkopplade gräsklippare. Nu riktar de inte längre bara in sig på konsumentmarknaden utan satsar ännu mer på professionella kunder som fotbollsklubbar, golfklubbar eller kommuner som ska klippa stora gräsmattor, säger Mats Lundquist och försätter:

– Det gör också att uppkopplingen blir ännu viktigare. De behöver kunna garantera sina sina kunder i det professionella segmentet en väldigt bra up-time på maskinerna och där kommer vi in i bilden.

”Häftigt att vi klarar av att konkurrera med spelare från betydligt större hemmamarknader”

 Att Telenor ligger långt framme när det kommer till IoT har enligt Connexions vd flera förklaringar. 

 – Vi var tidiga på att se den här marknaden. Det började redan för mer än tjugo år sedan med våra kunder i den svenska fordonsindustrin. Scania och Volvo Cars hade redan då ett stort behov av global konnektivitet för sina bilar och lastbilar på alla deras marknader, säger han och fortsätter:

– Det var ju då telematik snarare än IoT. Även bolag som Verisure och Anticimex var tidigt ute med att efterfråga den här typen av lösningen. Att vi var med redan då, för över tjugo år sedan är en viktig del av vår framgång idag.

 Han poängterar att Telenor sedan dess hängt med i den tekniska utvecklingen och förstått kundernas behov.

 – Vi har år efter år klarat av att dels vara innovativa och nytänkande, men också klara av att leverera storskaligt med kvalité. Det är häftigt att vi klarar av att konkurrera med spelare från betydligt större hemmamarknader. 

 Lundquists bedömning är att svenska industriföretag än idag ligger långt fram.

 – Om du jämför Husqvarna, Anticimex och Verisure med amerikanska och asiatiska bolag så är de svenska företagen både snabbare på att inse möjligheterna med utvecklingen, men också snabbare på att få ut produkter mot marknaden.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.