Telenor om 5g-testet: ”Fortfarande en splittrad bild”

5g Fläckvis täckning – men bra fart om man får det att klicka. I Telekom idags test av 5g uppvisade Telenors nät både toppar och dalar.
– Vi är fortfarande i ett tidigt skede i vår utrullning, säger Sara Kebert på operatören.

Telenor om 5g-testet: ”Fortfarande en splittrad bild”

Det är lite över ett år sedan som Telenor som sista stora operatör slog på sitt 5g-nät. Skälet till att man var sist ut kom av att det inte fanns ett intresse av att lansera något halvdant.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Eller som dåvarande mobilnätschef Andres Suazo uttryckte det.

– Vi bestämde oss ganska tidigt om att vi lanserar när våra kunder får en bättre nätupplevelse, inte som ett pr-jippo.

Så hur bra 5g-nätupplevelse får man som Telenorkund nu efter ett år? När Telekom idag var ute och testade de olika operatörernas nät var det en frustrerande skakig upplevelse. Dock uppvisade den norska operatören bitvis bra fart – bland annat med testets toppnotering.

– Det är roligt att där vi har täckning så levererar vi. Jag testar själv mycket och det är fantastiskt att se att vi kan komma upp i över 700 Mbit/s. Men vi är i ett tidigt skede så det intressanta är vad som kommer ske framöver både med topphastigheter, men framförallt med svarstider, säger Sara Kebert, nätexpert och utrullningschef på Telenor.

Är begränsat 5g-fotavtryck

Men det här med att 5g täckningen är så snål. Vad ska man som Telenorkund ha för förväntningar?

– Vi kommunicerar idag en täckningskarta med ett begränsat 5g-fotavtryck. Så om man vill vara tidigt ute – så måste man kolla på kartan. Men vi står inför en aggressiv utrullning. För att få 5g här och nu så måste man ha täckning på de höga banden, säger Sara.

Täckningskartan kan dock inte ses som ett facit över var det finns 5g. Det fick vi på tidningen erfara när vi testade i ett område där det enligt denna skulle vara ”mycket god täckning” – men vi kunde fortfarande inte få tillgång till 5g-nätet. Så hur kommer det sig?
– Zoomar man in på kartan så ser man att det fortfarande är en splittrad bild. Kartan bygger på täckningsprediktioner och de är ju aldrig 100 procent exakta. Så om man verkligen ska vara säker så måste man gå och testa, säger hon.

Måste förtäta för att få en robust upplevelse

I testet så var det stora skillnader beroende på vilken enhet som används, men även om man vinklade telefonen eller rörde sig någon meter. Är det saker man kommer få räkna med även ett tag framöver?

– Det är därför vi behöver förtäta näten, så att man kan få en robust upplevelse. Det kan säkert skilja mellan telefoner och dess olika prestanda. Men det tar vi höjd för när vi gör en plan för mobilnätet. Det vi även gör nu är att uppgradera 4g-nätet. Vi ökar på kapacitet och hastighet i en jättesatsning för att ge utrymme för än fler tjänster.

Så vad händer nu. Kommer täckningen fortsätta att fläckvis fyllas på – eller kommer det bli en ketchup effekt nu när man kommit igång?

– Det är en ambitiös rollout vi har framför oss och det är stora volymer som ska moderniseras. Om ett år kommer vi ha kommit ganska långt i Stockholm, Göteborg och Malmö, men vi kommer inte vara klara. Vi måste ha respekt för att det är mycket som ska göras – och vi vill ju inte enbart bygga i storstäderna utan vill göra det på bred front, säger Sara Kebert.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.