Telenor öppnar svenskt testlabb för IoT-utrustning

IoT Operatören vill hjälpa kunder att testa uppkopplade enheter innan de tas i skarp drift.

Telenor öppnar svenskt testlabb för IoT-utrustning
Foto: Telenor

Valet föll på Karlskrona när Telenor skulle bygga ett nytt testlabb för internet of things-utrustning i Sverige. Nu är man igång med verksamheten, som enligt operatören ska hjälpa kunder att förstå hur deras uppkopplade IoT-produkter beter sig innan de implementeras i skarp drift.

Genom att testa enheterna grundligt kan man enligt Telenor vara säker på att de kommer att fungera bra i många olika slags miljöer. Det ska minska riskerna för att man tvingas felsöka produkter som redan är ute på marknaden, vilket kan bli en kostsam historia.

Karlskrona-labbet är bland annat utrustat med en så kallad Faraday-bur och gör det möjligt att simulera flera olika nätverksscenarier på ett realistiskt sätt. Kunder som inte själva vill vara på plats i labbet kan skicka sina enheter till Telenor och den personal som finns på plats kan då utföra diverse tester i labbet. Personalen kan hjälpa kunderna att planera tester, analysera resultaten och dessutom komma med förslag på lösningar på de problem som uppdagas.

Testlabbet är anpassat för att kunna användas med flera olika nätverkstekniker och har tillgång till Telenors fyra nordiska mobilnätverk. Nytillkomna trådlösa tekniker som LTE-M och NB-IoT erbjuder fördelar av olika slag, bland annat när det gäller energiförbrukningen, men bidrar också till ökad komplexitet. Därför är det enligt Telenor viktigt att justera inställningarna för att maximera prestanda för kundernas specifika användningsområden.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.