Telenor överträffar förväntningarna

Under årets första kvartal rapporterar Telenor ett ebitda-resultat på drygt 7,1 miljarder kronor. Nära nog en halv miljard bättre än analytikerna räknat med.

Det samlade ebitda för fastnäts- och mobilverksamheterna uppgick under kvartalet till 674 miljoner kronor, en ökning med 203 miljoner jämfört med motsvarande period i fjol. Enligt Telenor beror tillväxten främst på ökad försäljning av mobiltelefoner, växande kundbas och högre roamingintäkter.

– Den underliggande tillväxten inom mobilaffären är stark, med ökade intäkter från roaming, vilket vi ser som ett tecken på ett ljusare konjunkturläge, säger Lars-Åke Norling, vd för Telenor Sverige.

Strypta utgifter

Men det är inte enbart ökade intäkter, utan också strypta utgifter som ligger bakom den positiva trenden. Inte minst avspeglar sig det faktum att Telenor under sommaren 2009 varslade 400 av sina anställda i Sverige om uppsägning i siffrorna.

– Vi gör ett mycket bra resultat tack vare effektiv nykundsförsäljning och kostnadseffektiviseringar som börjar få genomslag, tillstår Norling.

Tror på fortsatt tillväxt

Omsättningen blev precis som väntat 24 miljarder kronor, vilket är 600 miljoner mindre än första kvartalet 2009. Däremot sjönk vinsten före skatt från 3,2 till 2 miljarder kronor jämfört med i fjol. Likväl tror Telenor fortsatt på en liten tillväxt under 2010 och upprepar prognosen på 27 till 28 procent i justerad ebitda-marginal för helåret.

– Affärsområdet Företag går fortsatt mycket bra och vi ökar nu fokus på fast bredband genom att förstärka vårt triple-play erbjudande, förklarar Lars-Åke Norling.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.