Telenor planerar snabb släckning av 3g-nätet

Mobilnät Redan 2020 tänker Telenor pensionera sitt 3g-nät för att istället använda frekvenserna till 4g. Men bara i Norge, för i Sverige kan de inte bestämma själva.

Telenor planerar snabb släckning av 3g-nätet

Telenor i Norge är offensiva med att pensionera trötta kommunikationstekniker. 2017 är det tänkt att de ska sluta att leverera analog telefoni i det fasta kopparnätet och nu har de bestämt ett dödsdatum för 3g i mobilnätet, rapporterar Ny Teknik.

Det var under Telenors kapitalmarknadsdagar som vd:n Magnus Zetterberg avslöjade operatörens planer. Redan går 60 procent av all datatrafik i norska Telenors nät via 4g och mer blir det snabbt vilket ökar behovet av bandbredd. Under nästa år är det också dags att lansera röstsamtal över 4g i Norge vilket gör att det finns möjlighet att börja slussa över kunderna helt från 4g-nätet.

Men även om det nu närmar sig en stängning av 3g-nätet blir 2g-nätet kvar längre, fram till 2025 är det tänkt. Detta för att både säkra möjligheten till röstsamtal där 4g-täckning inte finns och för att kunna leverera enkla datatjänster för m2m-kommunikation.

För Sverige har Telenor inga färdiga planer för 3g-avvecklingen och de kan inte själva besluta om när den ska ske eftersom de här har nätet tillsammans med konkurrenten Tre.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!