Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Telenor: Så tjänar kommuner på gå samman som Dalarna

Telefoni 15 kommuner i Dalarna gjorde en gemensam telefoni-upphandling. För dem skapade Telenor en av de mest komplexa lösningarna i Sverige. Och operatören tror att fler kan tjäna på att ta efter masarna.  

Telenor: Så tjänar kommuner på gå samman som Dalarna

Telenor tilldelades dalakommunernas gemensamma upphandling under hösten 2017, och signerade avtalen tidigt följande år. Med sitt anbudspris och mervärden slog Telenor konkurrenterna.
– Och det ska sägas att vi låg väldigt nära varandra i pris och ganska nära i mervärden. Det var en väldigt liten skillnad om man tittar på jämförelsetal. Men totalt vann vi på kombinationen pris och funktion, säger Joakim Berntsson, affärschef för offentlig sektor Sverige på Telenor.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Total tillgång till alla guider och tester
  • Premiumnyheter med de senaste trenderna
  • Fullt fokus på att du ska göra rätt kommunikationsval
  • Tryckt magasin med sex nummer om året
Redan prenumerant?

Sedan åtta månader är operatörens telefonilösning driftsatt fullt ut i 15 kommuner, hos allt från räddningstjänst till energibolag. Det har krävts en väldigt strukturerad uppläggning av arbetet – där Telenor har varit tvungna att identifiera behovet hos enskilda organisationer.
– Utmaningen med dalaupphandlingen var att ett drygt 60-tal organisationer ingick i lösningen, med många behov. Det är en av de mest komplexa lösningarna i Sverige. En av målsättningarna var en enhetlig kravställning – dels för att ge medborgarna en bättre service, men också för att kunna stötta varandra. Trots många bakomliggande syften skulle det finnas en enhetlighet, säger han.

Joakim konstaterar att beställaren har velat ha en flexibel lösning som låter dem tillgodose en effektivare service, men även följer respektive kommunens utveckling under avtalstiden. Den måste dessutom vara skalbar. I avtalet förväntar sig dalakommunerna också att Telenor ska hjälpa dem att innovera.
– Vi har en roll i att säkerställa nya sätt för att möta medborgarna och det är detta som vi kommer fokusera på nu när vi går från projekt till drift, säger Joakim.

”Inga filter mellan utvecklare och kund”

Han berättar att de hela tiden arbetar för att utveckla lösningen.
– Vi jobbar med underleverantörer internt för utveckling och vi ser till så att vi inte har några filter mellan våra utvecklare och kunden som kan göra så att de inte förstår kundens behov.

Vad tjänar då kommunerna på att göra en gemensam upphandling? Enligt Joakim ligger vinsten inte i ett pressat pris, men om kommuner i en region går samman så finns det jättestora förtjänster att göra när det kommer till samverkan.
– När alla har samma tekniklösningar och jobbar i samma plattform så kan man exempelvis stötta varandra vid kriser. Man kan dela på arbetsbelastningen, där A kan gå in och stödja B vid hög sjukfrånvaro eller i semestertider. Man kan agera svarsservice åt varandra. Man kan även dra nytta av att en annan kommun identifierar ett utvecklingsbehov, säger han.

Dala-upphandlingen unik

Joakim är dock tveksam till att han får se lika massiva upphandlingar, för Dalarna är lite unikt. Det kommer i så fall snarare handla om att 2-3 kommuner går ihop.
– Men det bygger på att man har en plan. Att bara göra en upphandling ger inte så mycket. Det ställer krav på att kommunen kan hantera samarbetet under hela avtalsperioden. Men det finns mycket att tjäna. I Dalarnas fall har de en väldigt strukturerad plan för att jobba med det här avtalet i IT-nära tjänster, säger han.

Lagen om offentlig upphandling medför dock en del utmaningar. Det kan exempelvis vara svårt att kombinera en effektiv prissättning med att man får igenom sina mervärden.
– Det är svårt att göra en upphandling som inte bara gynnar lägsta pris. För medborgarna är det den högsta effektiviteten som är mest intressant, men det är svårt att skriva ett sådant avtal, säger Joakim Berntsson.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter