Telenor: Säkerhetsfrågorna behöver man hantera i förväg

Nätverk Säkerhetsfrågor dominerar i nätverksvärlden, menar Telenors Tomas Flodin.
– Det vore bra om fler agerade i förväg och skaffade sig bra skydd, istället för att reagera i efterhand, säger han.

Telenor: Säkerhetsfrågorna behöver man hantera i förväg

Med övergången som börjat ske från tidigare Wan-lösningar till mer moderna mjukvarustyrda varianter med namnet SD-Wan kommer nya möjligheter till ökad säkerhet i nätverken. Teknikskiftet är en av orsakerna som Tomas Flodin, ansvarig för tjänster inom säkerhet och nätverk på Telenor, för fram som orsak till ett skifte i fokus i nätverksvärlden.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

– Sen går det ju inte att komma runt att det sker saker i världen, som DDoS -attacker och kriget i Ukraina, som gör att verksamheter ser över sin egna säkerhet.

Tre saker är tydliga trender för säkerheten i nätverk.

* Behovet av DDoS-skydd ökar kraftigt. Stora börsnoterade bolag och offentlig verksamhet är oftast mest utsatta, men det är omöjligt att förutse vem som kan bli drabbad.

– Fortfarande är det för många som agerar reaktivt när de blir utsatta för en DDoS-attack eller liknande. Det är bara att titta på flera av de stora cyberattackerna som påverkat viktiga verksamheter som butikskedjor, banker, samhällsfunktioner och vilka följderna kan bli om man blir utsatt, säger Tomas Flodin.

– Man måste se till att ha ett grundläggande skydd alltid, men sedan får man ju välja och analysera vilken nivå man behöver ligga på. Ju högre säkerhet man har ju bättre är det såklart, men man ska också hinna med att administrera lösningarna där man till exempel ska klassificera olika användargrupper rätt.

* Fler förfrågningar om Security Operations Center-tjänster, så kallad SOC, dyker upp.

* Möjligheterna och kraven på Endpoint-protection av enheter ökar i och med ett mer hybrid arbetsscenario i många verksamheter.

– Återigen är det viktigt att tänka proaktivt även kring den här hanteringen. Viktiga trender här är dels Zero trust-hanteringen och dels en rollbaserad identitetskontroll.

Tomas Flodin utvecklar trenden så här:

– Mycket av det här har ju funnits ett tag, men när man väljer att köpa in en helhetslösning vilket blir allt vanligare så kan man få med flera säkerhetsfunktioner och då blir det också fler som använder dem.

Helhetslösningar idag är ofta att man köper in det som kallas för SD-branch som är en förlängning av SD-Wan-konceptet där även till exempel wifi kan hanteras centralt i lösningen.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.