Telenor i nytt samarbete för att utveckla 5g edge

molnet Operatören slår sig samman med tre stora teknikföretag, däribland Intel och Red Hat, för att ta fram säkra molntjänster baserade på 5g edge-teknik.

Telenor i nytt samarbete för att utveckla 5g edge

Telenor Sverige erbjuder redan edge computing-lösningar med hög säkerhet och korta svarstider. Nu ingår man i ett nytt partnerskap med tre teknikföretag som ska leda till att edge computing-tekniken fortsätter att utvecklas.

De företag som Telenor Sverige nu ska samarbeta med är Intel, Dell och Red Hat och tanken är att man ska möjliggöra nya innovativa molntjänster med avancerade säkerhetsfunktioner för företag och myndigheter.

– Som operatör hanterar vi i dag känslig information i samhällsviktig infrastruktur och vi är med rätta hårt reglerade. Som användare ska du vara helt säker även när vi utvecklar ny teknik. Tillsammans med Intel, Dell och Red Hat fyller vi nu ett gap på marknaden med målet att uppfylla kraven på datasuveränitet för cloudlösningar. Det är ett stort kliv framåt, säger Bjørn Ivar Moen, vd på Telenor Sverige.

Ska säkerställa att känslig information skyddas

Den nya edge-lösning som företagen ska utveckla tillsammans kommer att vara tillräckligt kraftfull för att möta de krav som ställs på nästa generations IoT-produkter enligt Telenor Sverige. Men den kommer alltså också säkerställa att känslig information som rör personer och samhällskritisk infrastruktur skyddas.

Edge computing innebär att beräkningar utförs av dedikerad utrustning i utkanten av nätverket i stället för i centrala servrar. Resultatet blir att de datamängder som belastar nätverket och de centrala servrarna minskar i omfattning.

– Samarbetet med Telenor, Dell och Red Hat är en viktig milstolpe för att förverkliga löftet om säkrare privata trådlösa 5g-nätverk i framkant, särskilt för reglerade branscher. Optimeringarna på Intel Xeons skalbara processorer med Intel Smart Edge, i kombination med en robust säkerhetsmetod, möjliggör hög nätverksprestanda med avancerat dataskydd. Detta samarbete stärker Telenors insatser att stödja de digitala transformationsmålen för sina företagskunder över hela Sverige, säger Renu Navale på Intel.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.