Telenor ska lära sina kunder att koppla ner

Jobb Tillsammans med hjärnforskaren Katarina Gospic släpper Telenor nya utbildningsprogrammet Workfulness – som ska främja hälsa och möteseffektivitet.

Telenor ska lära sina kunder att koppla ner

Med det nya utbildningsprogrammet, som Telenor döpt till ”Workfulness”, är tanken att företag ska lära sig mer om att använda mobilen och andra enheter på ett smartare sätt. Enligt Andreas Kristensson, ansvarig för innovation och affärsutveckling på Telenor företag, har det märkts av en diskussion bland deras storföretagskunder, inte minst att ökad mobilitet kan leda till stress. Enligt honom har företaget även själva upplevt besvär med användning av telefonen under exempelvis möten.

– Vi har ofta kommit mycket längre privat än i arbetslivet, med avsatt skärmtid för barnen eller regler om att inte ha med mobilen vid middagsbordet, säger Andreas Kristensson.

För att få mer kött på benen i frågan har Telenor också låtit genomföra en Sifo-undersökning. Enligt den stör sig 83 procent på att kollegor använder telefoner under möten, men samtidigt uppger också en majoritet att de själva gör likadant. Totalt tillfrågades 1 001 personer.

Råd till ledningar och enskilda

Många upplever även förväntningar på att de ska vara mer tillgängliga, och att det är något som efterfrågas av deras arbetsgivare.

– Det är väldigt enkelt att dras med. När vi mejlar idag förväntas ofta ett snabbare svar än tidigare, men i många lägen tror vi att det är överdrivet. För den som har skickat gör det oftast inget om du svarar efter att du är klar med mötet, säger Andreas Kristensson.

Utbildningsmaterialet består främst av en handbok med tips till ledningar och enskilda arbetstagare. Materialet består först av en del om hur hjärnan fungerar, där Telenor samarbetet med hjärnforskaren Katarina Gospic. Tanken är senare att bjuda in till föreläsningar och seminarier i ämnet, främst riktade till de egna företagskunderna.

– Informationen om hjärnan handlar mycket om att förstå tydligare varför vi gör vissa saker och ting. Hjärnan söker snabba kickar, och det får du till exempel av att kolla ett sms, säger Andreas Kristensson.

Del två, där fokus går in mer på konkreta råd, så finns bland annat ett sjupunktsprogram för att få till mobilfria möten.

Göra som på skolan

Och ett av råden är att göra något liknande det som redan sker på vissa skolor – lägg mobilen i en förvaringslåda innan du går in i mötesrummet, eller lägg den från dig så att du inte kan titta på den lika ofta.

– Vi kommer att införa det här i mitt team. Sista mötet innan vi kör igång var vi 12 personer, men jag räknade till att 8 datorer var igång, och räknade till att telefoner lyftes kanske 30–40 gånger under mötet, och jag började fundera över hur det var om vi sluppit detta. Det finns mycket pengar att hämta för företag på det här området, säger Andreas Kristensson.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.