Telenor slutar lagra trafikdata

Operatörer Telenor följer efter Tele2, Alltele och en rad andra operatörer och slutar lagra trafikdata.

Bahnhof var först ut med att sluta lagra trafikdata, och dessutom radera allt sparat, efter att EU-domstolen ogiltigförklarade datalagringsdirektivet förra veckan. Därefter har bland andra Alltele, T3, Com Hem och Tele2 gått på samma linje och PTS har deklarerat att de inte tänker ingripa.

På måndagskvällen meddelade Telenor i Sverige att man kommit till samma ståndpunkt:

– För att värna våra kunders integritet i det oklara juridiska läge som råder, har Telenor Sverige beslutat att upphöra med den lagring av trafikuppgifter som lagen om elektronisk kommunikation och EU:s datalagringsdirektiv kräver. Vårt beslut grundar sig på EU-domstolens dom om att EU-direktivet strider mot Europeiska unionens stadga om den grundläggande rätten till respekt för privatlivet och skydd för personuppgifter, säger Ola Hanson som är chefsjurist på Telenor Sverige.

Telenor ska radera de lagrade uppgifterna så snart det är möjligt.

Enligt Telekomnyheterna har även mobiloperatören Tre nu beslutat sig för att upphöra med den påtvingade datalagringen och radera den data som sparats för senaste halvåret.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.