Telenor startar barnporrfilter

Svenska Telenor blir först ut i landet med ett filter mot barnporr. Var femte svensk internetanvändare berörs, men operatören är tveksam om åtgärden hindrar de som verkligen vill sufa olagligt.

I morgon startar Telenor sitt barnporrfilter, enligt uppgifter från Dagens Industri. Polisens barnporrgrupp kommer att meddela Telenor vilka sidor som de ska spärra. Användare som försöker eller råkar komma in på en sida med barnpornografi möts istället av en spärrsida från Polisen. Telenor uppskattar att var femte svensk internetanvändare berörs av filtreringen, via Telenor eller de bolag som hyr in sig i bolagets nät.

Men Telenor tror enbart att filtret kan skydda barn som ofrivilligt hamnat på sidor med barnporr. Till Dagens Industri säger informationschefen Moniqa Löfstedt att de som verkligen vill åt dylika sidor inte kan stoppas så länge sidorna existerar på internet.

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.