Telenor startar ny 5g-pilot

5g Den största av sitt slag i Skandinavien. I norska Elverum har Telenor kört igång en 5g-pilot i mobilnätet. Det innebär att ett 50-tal norrmän nu kan få uppleva den nya generationens teknik.

Telenor startar ny 5g-pilot

Tidigare i år meddelade Telenor att företaget tillsammans med Ericsson skulle genomföra en 5g-pilot. Nu har man dragit igång det hela och i Elverum, en norsk kommun i höjd med Malung, får nu ett ”femtiotal” personer testa den nya generationens mobilteknik. Det innebär bland annat att nya mobiltelefoner, 5g via bredband och tv samt andra uppkopplade enheter testas.
– När vi nu inlett Skandinaviens största 5G-pilot befäster vi vår ställning som ledande på utveckling av mobilnät och 5G i Norden. Med testet kan vi tillsammans med vanliga medborgare, kunder och våra partners utforska möjligheterna med den nya tekniken, ta löpande lärdom av erfarenheterna och forma produkter och tjänster som förenklar människors vardag innan 5G lanseras till företag och konsumenter på bred front, säger Andres Suazo, nätexpert på Telenor Sverige.

På den svenska sidan genomför Telenor inga piloter, men de säger att ambitionen är att under 2020 börja erbjuda 5g till kunder här. Exakt när återstår att se och till en början kommer erbjudandet vara strikt hållet till de större städerna.
Täckningen för 5g ska inom ”de närmsta åren” uppgå till 50 procent med start i storstäderna följt av de större sommar- och vinter semesterorterna.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!